Press "Enter" to skip to content

Gotovo 16.000 mrtvih, Turci bijesni na Erdogana. “Čini se da je prekasno…”

U POTRESU koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju ukupno je poginulo više od 15.800 ljudi, navodi se u novom izvješću koje su objavili dužnosnici i spasioci. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da bi broj mrtvih mogao dosegnuti i 20.000. Samo u Turskoj je ozlijeđeno više od 53.000 ljudi.

Već četvrti dan traje očajnička potraga za preživjelima pod ruševinama. U Turskoj raste bijes zbog spore reakcije vlasti nakon potresa. Gradovi su sravnjeni sa zemljom. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan proglasio je tromjesečno izvanredno stanje. Tek jučer je stigao u pogođena područja i priznao da je bilo “nedostataka” u reakciji njegove zemlje na razorni potres.

Broj mrtvih narastao na skoro 16.000
Broj smrtnih slučajeva u Turskoj porastao je na 12.873 tijekom noći, objavila je državna agencija za katastrofe. Najnovija brojka iz Sirije iznosi 2992. Time se ukupan broj mrtvih popeo na 15.865.

Sve je manje nade da su u ruševinama preživjeli: “Hitne službe su stigle prekasno”
SPASIOCI u turskom gradu Kahramanmaraşu rekli su da su mogli osjetiti miris leševa dok su kopali po ruševinama u centru grada koji je sada toliko razoren potresima da su mnoge zgrade u potpunosti pretvorene u ruševine.

Raste bijes u Turskoj. Erdogan priznao propuste
Turski predsjednik priznao je da je bilo “propusta” u reakciji njegove zemlje na razorni potres koji je ubio više od 15.000 ljudi. Recep Tayyip Erdogan suočava se sa sve većim kritikama obitelji koje su ostale frustrirane zbog spore reakcije spasilačkih timova, dok je sve manje nade da će biti pronađeno više preživjelih.

Mnogi Turci žalili su se na nedostatak opreme, stručnosti i podrške za pomoć onima koji su zarobljeni – ostavljajući ih bespomoćnima dok čuju jauke ispod ruševina. Tijekom posjeta pokrajini Hatay, gdje je više od 3300 ljudi umrlo, a cijele četvrti uništene, Erdogan je rekao: “Nije moguće biti spreman za takvu katastrofu. Nećemo ostaviti nijednog našeg građanina nezbrinutog.”

“Preživjeli smo potres, ali ćemo ovdje umrijeti od gladi i hladnoće”, rekao je jedan čovjek u turskom gradu Antakya.

‘Naše ruke ne mogu ništa pokupiti’
Dok neki spasilački timovi imaju pristup bagerima, drugi nemaju izbora nego koristiti se golim rukama. Ozel Pikal, koji je pomagao u naporima potrage u turskom gradu Malatya, strahuje da su se neki od zarobljenih smrzli na smrt nakon što su temperature pale na -6C.

“Od danas više nema nade u Malatyji. Nitko ne izlazi živ iz ruševina”, rekao je. Dodao je: “Naše ruke ne mogu ništa pokupiti zbog hladnoće. Potrebni su radni strojevi.”

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *