Press "Enter" to skip to content

Građani BiH krcati su oružjem, evo tko najviše. Objavljeni su podaci

GRAĐANI Bosne i Hercegovine i 30 godina nakon rata dobro su naoružani, a vlastima u toj zemlji uspijeva pronaći i oduzeti tek simbolične količine skrivenog naoružanja, proistječe iz podataka koje prikupljaju i obrađuju policijske i sigurnosne agencije u BiH i inozemstvu.

Prema podacima koje je prikupio i obradio vladin Koordinacijski odbor za malo oružje i lako naoružanje, u 2021. godini u BiH je bilo zakonito registrirano 320 tisuća komada različitog oružja.

Od toga je nešto više od 195 tisuća komada u posjedu osoba koje žive u Federaciji BiH, u Republici Srpskoj naoružano je nešto više od 125 tisuća ljudi, a preostalih 3700 naoružanih je s područja distrikta Brčko, prenijele su u ponedjeljak banjolučke “Nezavisne novine”.

Nagađa se koliko toga nije prijavljeno
Koliko je uz to još oružja u BiH koje je ostalo skriveno nakon rata i nikada nije prijavljeno vlastima, samo se nagađa, a državne policijske agencije u toj zemlji uspjele su tijekom 2021. zaplijeniti tek 63 komada takvog oružja. Procjena je da, zajedno s akcijama koje su provele entitetske i županijske policije u Federaciji BiH, ukupna brojka zaplijenjenog oružja u prošloj godini nije bila veća od 1400.

Pouzdano se ipak zna da je u različitim oružanim obračunima u BiH 2021. ubijeno 28 osoba, a vatrenim je oružjem samoubojstvo počinilo devetero ljudi.

Građani BiH spadaju među najnaoružanije
Organizacija Small Arms Survey, čije je sjedište u Ženevi, prikuplja podatke o posjedovanju različitog oružja u gotovo svim zemljama svijeta te procjene o posjedovanju ilegalnog oružja.
Prema pokazateljima te organizacije dostupnim na mrežnim stranicama koji se odnose na 2018., BiH spada među države čije je stanovništvo među najbolje naoružanim jer se pretpostavlja da tamo, uz registrirano oružje, civili posjeduju još dodatnih 820 tisuća komada neprijavljenog oružja.

Iz toga proistječe da građani BiH imaju na raspolaganju milijun i 185 tisuća komada različitog oružja, odnosno više od 30 na 100 stanovnika.

Policijske agencije u zemlji pak raspolažu s manje od 30 tisuća komada oružja.

BiH uz sve to ima dodatni problem zbog kompleksnog unutarnjeg ustroja jer posjedovanje oružja regulira čak 12 zakona na različitim razinama koji su neujednačeni, a godinama traju napori da se oni usklade s pravnom praksom Europske unije.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *