Press "Enter" to skip to content

Grom u SAD-u iza sebe ostavio neobičnu tvar, nikad prije viđenu na Zemlji

MUNJA koja je udarila u drvo na zapadnoj obali Floride proizvela je fascinantnu vrstu fosfornog materijala kakav dosad nismo vidjeli na Zemlji. Ta bi tvar mogla predstavljati potpuno novu grupu minerala koja premošćuje jaz između svemirskih minerala i onih koje nalazimo na našem planetu.

Materijal, vrlo sličan kalcijevom fosfatu (CaHPO3), pronađen je unutar takozvane okamenjene munje (fulgurita) koja nastaje kada grom prilikom udara podigne temperaturu pijeska iznad 1800°C, pri čemu se trenutačno tali materijal. Mada su fulguriti česta pojava, rijetko se unutar njih nađe nešto tako jedinstveno kao ovoga puta na Floridi.

“Nikad nismo vidjeli da se ovaj materijal prirodno pojavljuje na Zemlji. Možemo slične minerale pronaći u meteoritima i svemiru, ali ovakvo nešto nismo zapravo pronašli nigdje”, rekao je geolog Matthew Pasek sa Sveučilišta Južna Florida, a prenosi Science Alert.

Nisu uspjeli proizvesti materijal u laboratorijskim uvjetima
Pri ovome udaru groma sagorio je ugljik u stablu, kao i željezo koje se nakupilo oko korijena, ustanovili su znanstvenici, pri čemu je došlo do stvaranja ovog neuobičajenog materijala. Ovaj oblik kalcijevog fosfata mogao bi se formirati u drugim sličnim scenarijima koji uključuju stanja s visokim energijama te bi mogao igrati značajnu ulogu u ciklusu fosfora.

Znanstvenici nisu uspjeli kreirati ovaj CaHPO3 u laboratoriju, što ukazuje na to da su za njegovu formaciju potrebni vrlo specifični uvjeti. Istraživanje je također ponudilo više informacija o obliku i snazi same munje jer ovo nije prvi put da je takav fenomen proizveo materijale koji su zaintrigirali znanstvenike.

“Važno je razumjeti koliku energiju ima munja jer tada znamo koliku štetu može izazvati udar groma i koliko je opasan. Florida je svjetska prijestolnica gromova te je jako važno zaštititi se. Naime, ako je munja dovoljno jaka da istopi stijene, sigurno može ‘rastopiti’ i ljude”, rekao je Pasek.

Istraživanje naziva Routes to reduction of phosphate by high-energy events objavljeno je u časopisu Communications Earth & Environment.

Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *