Gubitak volje za ženidbom kod mladića i starenje djevojaka

Na ovaj način mladići utoljuju svoje emocionalne i tjelesne potrebe. Mijenjaju djevojke, zabavno im je, kada mu jedna dosadi traži novu žrtvu. Na taj način izbjegava odgovornosti koje sa sobom nosi bračna obaveza. Polahko osjeća da je taj način života za njega kao stvoren. Kako postaje stariji to postaje izbirljiviji. U međuvremenu djevojkama ističe vrijeme, godine prolaze, one postaju starije. Kako bi tome stale na kraj, ulaze iz veze u vezu s nadom da ulove svoga budućeg muža, pristaju na sve da bi ga udobrovoljile. Ali kada već ima sve zašto bi to izgubio, zašto bi nešto što je lahko i slatko mijenjao za nešto što je teško i ne uvijek slatko. Na taj način ona radi protiv svojih ličnih interesa.

Dotakli smo se samo blažih oblika problema i devijacija koje prate vezu kojom Uzvišeni Allah nije zadovoljan. Bilo nam je neukusno i ružno unositi šta se sve krije iza “nevine” maske zabavljanja. Kako ne bismo previdjeli i tu mogućnost ovu stvar ćemo prepustiti naučnim istraživanjima koja su dovela do zaključka da tinejdžeri koji su žrtve nasilja u vezama često bivaju žrtve i kasnije. Svjedoci smo da su tinejdžeri iz godine u godinu iz generacije u generaciju sve nasilniji i skloniji su posesivnom ponašanju. U jednom teksu o ovoj temi se kaže: “Veze su za tinejdžere mnogo više od pukog pronalaženja djevojke ili momka. To je dio adolescentskog razvoja. Iako bi to trebalo biti najljepše doba, istraživanja ukazuju na to kako se tinejdžeri odlučuju ostati i u nasilnim vezama, što itekako utječe na njihov razvoj i buduće veze. Prema podacima Centra za kontrolu bolesti 9,4% anketiranih tinejdžera su bili žrtve pishičkog nasilja u vezi. U ovo je uključeno i fizičko nasilje poput šamaranja, udaranja i namjernog povređivanja. Pronađen je dokaz da adolescenti koji iskuse nasilje u ranim vezama postaju ranjivije kategorije s velikom vjerovatnoćom da će biti zlostavljani ponovo. Prema studiji koja je objavljena u žurnalu Pediatrics, tinejdžeri koji budu žrtve nasilnog partnera u periodu od 12 do 18 godine imaju tri puta veće šanse da budu žrtve nasilja i u vezama kada odrastu.

“Kada rano zabavljanje počne nezdravo, to može utjecati negativno na pogled tinejdžera o tome kakva bi zdrava veza trebala biti“, rekao je vođa studije Deinera Exner-Cortens Tinejdžeri koji su bili žrtve nasilnog partnera imaju veći rizik da počnu piti, pušiti, imaju asocijalno ponašanje, suicidne misli itd. Ovakav trend ulaska u predbračne veze se polahko ali sigurno uvlači u naše društvo. Rješenje, daje Bog, ako Ga želimo slušati zarad vlastitoga dobra.

Iz knjige: Bračni život

 

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara