Press "Enter" to skip to content

HAJRIJI PRI ROĐENJU OTETI BLIZANCI: ZNAM DA SU DJECA UKRADENA I ŽIVA, POSTOJE I OSOBE U KOJE SUMNJAM

Radiša Pavlović, član Vladine komisije za rasvjetljavanje slučajeva nestalih beba i predsjednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama “Udruženi roditelji i srodnici”, izjavio je da u slučaju blizanaca Hasne Hajrije Bahor iz Novog Pazara, koja je 2003. godine rodila blizance na Ginekološko-akušerskoj klinici UKC Srbije (Višegradskoj u Beogradu), postoji dupla dokumentacija i još niz fakata koji taj slučaj čini tipičnim za nestanak beba u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji.

Pavlović je, nakon što Hasna uspjela da izvadi izvode iz matičnih knjiga za dvoje muško djece i kopiju dokumenata iz KC Srbije, naveo da se u tim dokumentima spominje dr. Berisavac, spomenuta u desetine drugih slučajeva od stane majki.

“Nećemo to da tvrdimo, ali istraga ide ka njoj. Našli smo u toj dokumentaciji duplu dokumentaciju na Hajrijinom slučaju. Na jednoj listi, kada je ona ušla, počinje od 14. decembra 2003.. Ona se, zvanično, porađa 25. i nastavlja se lista bolesnika do 31. Onda se pojavljuje dupla dokumentacija koja počinje od 25., datuma porođaja. Našli smo dupla dokumenta. S historijama bolesti isto imamo duplu dokumentaciju koja pokazuje da se ne na obrascu, nego na praznim papirima vodi dupla dokumentacija, umjesto da postoji jedna jedinstvena prava historija bolesti”, ističe Pavlović za portal SNews i dodaje da podaci koji su pokazali da su djeca na porođaju bila manje težine nego deset dana prije, otvaraju još jednu dozu sumnje.

“Mislimo da je u ovom slučaju bilo pravljenja fiktivne dokumentacije i da su djeca oteta. Ovdje moraju da imaju posla nadležni državni organi i sama Vladina komisija”, kaže on nakon uvida u šezdeset i više stranica papira pristiglih poštom iz Višegradske.

Pokazuje dva izvoda iz matične knjige rođenih (Opština Savski venac, Beograd) sa upisanim jedinstvenim matičnim brojevima građana (JMBG) i najavljuje da će kroz sistem MUP-a Republike Srbije tražiti šta je sa ovim matičnim brojevima. Imaju i potvrde o smrti za oba djeteta, izdate na Institutu za neonatologiju, kao i kako ističe, obavezna je bila obdukcija djece koja u dokumentaciji ne postoji.

“Prilikom obdukcije bi trebali ostaviti biološki tragovi u vidu kalupa – uzorci tkiva srca, mozga, pluća, da bi sad da se dokaže da to nisu njena djeca. Za svu djecu, mrtvorođenu ili neposredno poslije rođenja 2003. godine je bila obavezna obdukcija. U ovom slučaju to ne postoji. Hasna je ovdje u Novom Pazaru uspjela da uzme samo jedan izvod (iz Matične knjige umrlih), neko je uknjižio to dijete ali više ga nema. Pogrešno je naveden datum njenog rođenja. Ovo ne može da bude administrativna greška kada imate čitav set dokumentacije, paralelne i nepoklapanja. Po ovim izvodima (rođenih) ova djeca su za nas živa, sve dok neko ne dokaže suprotno”, izričit je Pavlović.

Najavio je da će pokrenuti i tražiti kompletnu istragu, poručivši da zbog kompleksnosti ove teme njome se ne mogu baviti priučeni inspektori policije i tužioci: “Našli smo i da je dr. Stanković, sa klinike na kojem se rodilo, poslao dijete koje je rumeno, normalno, a u drugim dokumentima piše da je to isto dijete primljeno u teškom stanju. Dakle, kompletna montaža papira. Dijete papirima proglase umrlim, djeca fizički postoje, onda se izmisli ime majke i ta majka može tu djecu da da na usvajanje. To je jedan od načina, kao što smo imali sa jedinim riješenim slučajem. Drugo, za fiktivni porođaj i upis žena ne mora da bude ni trudna. Upišu njeno ime da je rodila tu djecu i ona ih legalno, kao svoju vodi kući. To su monstruozne stvari koj ljudski mozak ne može da prihvati. Tužioci su dužni da pozivaju ove doktore, da svjedoče da li nešto znaju ili ne. Pozivaju ih da im budu vještaci i tumače sopstvene akte. Tragikomično je da tužioci, mislimo po nalogu tajnih službi još iz bivše Jugoslavije koje su ostavile duboke korjene u društvu, neće da uđu u suštinu problema. Ovo su zločini. Ne mogu da tretiraju majke i porodice kojima su djeca oteta na rođenju sa onima koji se kaju sa ostavljenom djecom. Preko medija iz raznih službi to pokušavaju da poistovete”, ispričao je Pavlović najavivš da će kao udruženje i član Vladine komisije istrajati na svakom pojedinačnom slučaju.

Na pitanje da li imaju podatke kome su ukradena djeca “išla” navodi da su bili razni projekti “popunjavanja porodica” ali da su neka istraživanja pokazala da su sadašnja vojna lica u penziji uzimala tu djecu i da je teret dokazivanja tih informacija veoma teška i da su te informacije tražili od BIA, VBA i VOA punu saradnju.

“Na državnoj komisiji smo donijeli odluku da direktori BIA, VBA i VOA moraju da se pojave i pruže određene odgovore jer nas zanima dio dosijea i te dosijee moraju nam dati na raspolaganje i pristup tim dosijeima, iz tih godina. Tvrdimo da ih službe bezbjednosti posjeduju za više od 70 posto slučajeva o našoj djeci”, podvukao je.

“Ni državni vrh nismo čuli da se izjasni o jedinom riješnom slučaju u Srbiji i narednih dana ćemo intenzivirati zahtjeve ka Vučiću i Brnabić da se izjasne”, poručio je.

Hasna Hajrija – Bahor već dvije decenije traži svoje blizance i ne odustaje: “Znam da su djeca ukradena i živa. Postoje i osobe u koje sumnjam.”

GAK KC Srbije još uvijek nije odgovorio na navode i tvrdnje o ovom slučaju.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *