Press "Enter" to skip to content

Hamdija Abdić Tigar: ‘Prije bih dao penziju vojsci RS nego pripadnicima tzv. APZB, Fikret Abdić je zatvarao svoje rođake, sugrađane… ‘

Na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojen je Prijedlog zakona o pravima borcima i članova njihovih porodica, po skraćenoj proceduri.

Međutim, prije samog usvajanja ovog Prijedloga desila se žestoka rasprava zastupnika, koja je svakako izazvala veliku pažnju javnosti.

Ženu i djecu su zatvarali u logore
Naime, došlo je do verbalnog sukoba između Elme Đogić, zastupnice Laburističke stranke BiH i Hamdije Abdića, zastupnika SDA.

Naime, Đogić je komentarala da se navedeni Prijedlog zakona o pravima boraca i članovima njihovih porodica mora dopuniti na način da se pripadnici narodne odbrane tzv. autonomne pokrajine Zapadna Bosna smatraju braniocima u smislu zakona. Na to je burno reagirao krajišnik Abdić koji je bio i komandant 502. Viteške brigade

“Ja sam imao reakciju na njeno izlaganje. Ona nije htjela da pohvali borce, već da kritikuje ljude koji su vodili te borce. Mlada je ona, ne zna da sam i ja bio borac. Htjela da kaže kako su vođe bili kriminalci. Pitala me je ko sam ja bio prije rata. Naravno, da nisam htio da se spuštam tako nisko i da joj odgovaram na ta pitanja. Mada, moram da priznam, spremit ću se za idući put i reći ko sam ja bio. Vjerovatno je htjela da kaže da sam bio kriminalac. Ja sam bio samo čovjek sa 28 godina, sa dvoje djece koji ima svoj život i biznis. Dužan sam javnosti sve to da kažem”, kazao je Abdić na početku razgovora za Raport.

Dodao je kako Đogić itekako sve zna, ali da je ona ljubitelj agresora te da istinu ne želi da pogleda u oči.

“Ona prati one koji su izdali BiH, koji su htjeli da razaraju zemlju iznutra, kao što je to Fikret Abdić, Ona pripada Laburističkoj stranci Fikreta Abdića, ratnog zločinca. Oni su pravili logore. Mora da se zna, Fikret Abdić je zatvarao svoje rođake, sugrađane… Ženu i djecu su zatvarali u logore, i to samo zato što su rekli da su za ovu državu. Sve ona to jako dobro zna. Nije ona nepismena, samo neće da pogleda istinu u oči i kaže ko su branioci ove države, a ko rušitelji i izdajnici”, istaknuo je Abdić.

Nikada nećemo biti sigurni
Tražiti prava za pripadnike tzv. “Autonomne pokrajine Zapadna Bosna” je, kako kaže Hamdija Abdić, apsurdno.

“Prije bih dao penziju vojsci RS nego njima. Morate da znate, nema gore sorte od izdajnika. Narod tvoj napadnut, sve napadnuto i dođe Fikret Abdić i vi odete da napadnete svoj narod koji je već napadnut i napaćen. Oni su kukavice, oni su na to pristali iz straha. Fikret im je rekao da smo mi okruženi avionima… I oni sada žele da daju penziju onima koji su pravili logore, maltretirali u logorima, izdaju napravili. To nema nigdje u svijetu i naravno da sam morao odgovoriti na to”, kazao je Abdić.

Prošlo je 30 godina od opsade glavnog grada naše zemlje. Ostat će u historiji zapamćena kao najduža opsada jednog glavnog grada. Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, okončana je 29. februara 1996. godine. Trajala je 1.425 dana. Za to vrijeme, oko 350 hiljada stanovnika bilo je izloženo svakodnevnoj vatri pripadnika nekadašnje JNA i paravojnih formacija, a kasnije pripadnika tadašnje vojske RS, iz skoro svih vrsta naoružanja, sa položaja smještenih na okolnim brdima.

Kako kaže Abdić, nisu uspjeli sići i zauzeti grad samo zahvaljujući ogromnoj volji, želji i naporima branilaca.

“Kada se vratimo na to od prije 30 godina, znamo šta se desilo i šta je sve Sarajevo pretrpjelo i znamo kakvo je Sarajevo bilo 1995. godine. Veliki broj žrtava, porušenih zgrada, sve je uništeno bilo… Vozim se sada ulicama Sarajeva i vidim da se radi u njemu i meni je puno srce kada vidim da se izgrađuje. Sarajevo se ponovo diglo iz pepela. Istina je da imamo dosta problema u ovoj državi. Danas imamo jedan drugačiji način agresiju. Prema mom mišljenju, nikada nećemo biti sigurni šta se može desiti, pa ni u ovom vremenu. Svakako, ima dosta utjecaj i trenutna globalna situacija”, kazao je Abdić.

Oružjem se zvecka posljednih nekoliko mjeseci, a strah građana ne prestaje. Pitali smo ga ima li razloga za zabirnutost?

“Građani ne treba da se plaši toga, nego trebaju da budi spremni na sve. Ko je vjerovao da će Rusije napasti Ukrajinu. Potpuno sam siguran, da je Ruska vojska uspjela završiti ono što je namjeravala, specijalnu operaciju, ja vjerujem, mogu reći znam, da bi preko noći Dodik sazvao Skupštinu RS i proglasio nezavisnost. A onda bi se mi pobunili. Međutim, desila se hrabrost naroda Ukrajine, koja je to spriječila. Skrenuli smo pažnju NATO-u i Evropskoj uniji i mislim da smo danas sigurniji nego što smo bili prije dva mjeseca”, istaknuo je Abdić za Raport.

Na samom kraju osvrnuo se i na izjavu predsjednika Hrvatske, Zorana Milanovića od prije nekoliko dana kada je kazao da je HVO spasio BiH.

Abdić je oštro prokomentirao ove navode te kazao kako je Milanović postao samo jedan obični cirkusant i ništa više.

“Sve više me podsjeća na Fidel Castra, ali Castro je bio na kokainu, bar tako kažu stručnjaci. Ne kažem da je Milanović na kokainu, ne znam to. Međutim, volio bih da čujem ko je Milanovića pozvao kao predsjednika, ko mu je bio u gostima od predstavnika država u Evropi. Vidjeli su da je neozbiljan i niko ne želi da razgovara sa njim. Onda se on okrenuo u jednom potpuno drugom smjeru. Poslije odlaska Dodika nekoliko puta u Hrvatsku, on je postao Dodikov lobista. Lobisti postaju za lovu, a Dodik govori javno da RS daje novac. Mi bi sretni bili da HVO i HV nisu ubijali i pravili logore po Hercegovini, sa politkom koja je tada bila. Uvažam taj jedan dio kada smo se zajedno borili, Ova njegova izjava, on veze o tome nema. Nema on pojma o tome”, zaključio je Abdić u razgovoru za Raport.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *