Press "Enter" to skip to content

HEROJI IZ SRPSKE SE ODRIČU DNEVNICA ZARAĐENIH U TURSKOJ: SVE ĆE POKLONITI SPAŠENOJ DJEVOČICI

Članovi spasilačkih timova, nakon povratka iz Turske gdje su na najbolji mogući način pronijeli glas o Republici Srpskoj, ponosni su na uspješno obavljen zadatak. Najveća nagrada, kažu heroji velikoga srca, jeste spaseni život.

Spasioci spasilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite nastavljaju humanu misiju – planiraju da se odreknu dnevnica u korist spasene 11-godišnje djevojčice Irmak Bajrak, koju su spasili, a koja je u zemljotresu u Turskoj izgubila roditelje.

Jezive scene ruševina, desetine mrtvih, roditelji koji plaču nad tijelima svoje djece, ostavile su dubok trag u srcima tridesetočlanog tima, ali uspješno okončana akcija spasavanja djevojčice, koja je trajala četiri časa, dala im je snagu da se izdignu iznad svega.

Nenad Jovanović se na tom zadatku našao rame uz rame sa nekadašnjim instruktorom iz Turske koji ga je prepoznao.

“Bog nas je pogledao. Evo, sad se pokrenula priča da budemo nagrađeni, ali mi smo svoju nagradu već dobili – bili smo učesnici u spasavanju jednog života. Mislim da veće nagrade od te nema”, istakao je za RTRS pripadnik spasilačkog tima Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Jovanović.

Turski narod bio im je zahvalan i kada su ispod ruševina pronalazili tijela njihovih najmilijih.

“Mislim da smo opravdali boravak u Turskoj i osvjetlali obraz Republike Srpske. Učestvovali smo i u izvlačenju tijela stradalih koje su porodice čekale da bi obavile sahranu”, rekao je spasilac Željko Janković.

Spasilac Mladen Kulić rekao je da im je žao što nisu imali priliku da spasu još nečiji život. Ali, kako ističe, proživjeli su veoma teške trenutke suočavajući se sa ogromnim razaranjem za koje se nikako nije moguće dovoljno pripremiti, jer su spratovi zgrada doslovno naslagani jedan na drugi i bez mehanizacije je nemoguće raščistiti i doći do unesrećenih.

Ova humana misija obilježila je njihov život. Psa tragača Toru smatraju ravnopravnim članom ekipe.

Spasilac Aleksandar Naumović podsjeća na rečenicu “da kada spasiš jedan život, kažu da je to kao da si spasio cijeli svijet”, te ističe da je pas tragač uradio veliki dio posla i to kvalitetno i brzo.

Iako ih je uveče nakon cjelodnevne akcije često budilo podrhtavanje zemljišta, nije bilo mjesta za strah. Jedini cilj im je bio spasiti što više ljudi.

Spasilac Dragiša Vuletić pomenuo je riječi patrijarha Pavla “ako si uz Hrista onda čega se bojiš, ako nisi čemu se nadaš” i istakao da tokom tih deset dana niko od spasilaca iz Srpske nije povrijeđen, niti zadobio ogrebotinu.

“Ono što je osnovno na terenu i u ovakvim uslovima, kao što je katastrofalni zemljotres, jeste timski rad i iznad svega da su svi članovi složni i da dopunjuju jedan drugog. Želim da naglasim, da je osim spašavanja ljudskog života, naša najveća satisfakcija što smo se svi vratili zdravi”, naglasio je zamjenik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Nenad Ćuk.

I logistički tim je bio na visini zadatka. Putovali su 34 časa bez pauze da obezbijede sve što je neophodno kolegama na terenu.

Spasilac Slaviša Vučkovac kaže da ih je sustigao umor tek kada su se vratili, kao i sjećanja na potresne slike kojima su svjedočili, a koje su potisnuli dok su bili na terenu.

Uz veliku požrtvovanost preduzeli su i sve mjere predostrožnosti. Imali su podršku svih institucija za vrijeme boravka u Turskoj, a imaće je i ubuduće.

V.D. direktora RUCZ Milan Novitović istakao da su veliku podršku imali od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Radovana Viškovića koji su ih svakodnevno zvali telefonom.

“Pokazali smo da timski možemo sve i dobili smo nove zadatke koje ćemo realizovati u narednim mjesecima kako bi Republika Srpske bila sigurna, a mi još spremniji i obučeniji. Ponosni smo na sve što smo uradili i mislim da i Srpska može biti s pravom ponosna na sve nas”, rekao je Novitović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nagradiće junake – spasioce sa po 5.000 maraka nakon humane misije u Turskoj, gdje su u pravom svjetlu predstavili Srpsku.

U utorak, 21. februara, za pripadnike Spasilačkog tima biće upriličen prijem u Palati Republike

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *