Press "Enter" to skip to content

HODŽA OSTAO ZAČUĐEN KAD JE U SEOSKOJ PRODAVNICI PRISUTNIMA NAZVAO SELAM

Pročitajte jedan zanimljiv događaj koji se desio jednom efendiji u Bosni i Hercegovini.

U selu Baljvine kod Mrkonjić Grada, Bošnjaci i Srbi nikada nisu napadali jedni druge i do danas su, uprkos svemu, održali komšijske i prijateljske odnose.

Dužnost imama u Baljvinama već šest godina obavljala efendija Ilhan Šabić, koji priznaje da ga je atmosfera u selu po dolasku iznenadila.

“Ovdje sam šest godina, naslušao sam se priča i prepričavanja, uvjerio sam se u to za razliku od mnogih mjesta i ovdje i u svijetu, ovo je mjesto zaista specifično. Ne bih rekao da je neko odbranio ovu našu džamiju već da je sačuvao, milovao je nježno i pazio. Kako naš bošnjački narod tako i komšije Srbije. Ne postoje dva dijela sela, mi smo jedno i zajedno smo. Mi smo primjer, imamo jedan odnos na relaciji Srbi – Bošnjaci koji je za primjer”, kazao je Šabić za N1.

Prvog dana u službi ostao je u čudu kad je u seoskoj prodavnici prisutnima nazvao selam.

“Moj dolazak u selo na službu prvi dan bio je ujedno i prvi odlazak u prodavnicu. Po dolasku u trgovinu nazivam selam i svi gromoglasno odgovaraju alejkumu selam efendija, bujrum, dobrodošao. Tek kasnije shvatam da su bila svega 2-3 muslimana od njih desetorice”, prisjetio se efendija I. Šabić.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *