Press "Enter" to skip to content

Hrvatska: Naknada od 1000 KM za radnike, Srbija svakom stanovniku po 100 eura a Bosna otpušta i ono malo što ima…

Premijer Hrvatske Andrej Plenković predstavio je danas novi Vladin travanjski (aprilski) paket mjera za privredu.

Mjere uključuju veće naknade za radnike, plaćanje, odnosno neplaćanje poreza i doprinosa, plaće u javnom sektoru, mjere za turizam i poljoprivredu itd…

“Svi zajedno pokušavamo se naviknuti na novu realnost”, rekao je Plenković i dodao: “Ništa nije važnije od zdravlja.”

Apelirao je na sve da budu strpljivi i da imaju povjerenja u one koji su na prvoj liniji borbe protiv virusa.

Već više od 65.000 poduzeća je krenulo u provedbu naših mjera i tako se spašavaju radna mjesta. Taj cilj je izrazito važan jer su prve procjene razmjera ove krize veće od one iz 2008. godine”; rekao je Plenković.

Prva od mjera je ona da se podrška koju već koristi 400.000 ljudi od ovog mjeseca sa 3250 kuna (835 KM) digne na 4000 kuna netoUz to, država na sebe preuzima teret doprinosa na tih 4000 kuna.

Druga mjera ide prema poduzećima kojima je rad onemogućen ili znatno otežan. Bit će oslobođeni od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca oni koji su imali pad prihoda od 20 do 50 posto. Oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto, njih ćemo osloboditi u potpunosti plaćanja svih poreznih obveza. One tvrtke koje ostvaraju više od 7,5 miliona kuna oslobađaju se poreznih obveza proporcionalno padu.

Također, Vlada će predložiti odgodu plaćanja poreza na dodanu vrijednost sve dok se ne naplate izdani računi, ali napomenuo je da to ne znači da oslobađaju od plaćanja PDV-a.

Također, rok za predaju financijskih izvještaja za 2019. produljuje se do 30. juna ove godine, a poduzetnici se oslobađaju i plaćanja naknade Fini za objavu financijskih izvještaja. Premijer Hrvatske je izjavio i kako će država biti maksimalno štedljiva i ići će se na izvršavanje samo nužnih rashoda.

Najavio je i mjere za poljoprivredu i turizam.

“Želimo da se najmanje 60 posto proizvoda naručuje iz Hrvatske. Želimo poslati poruku i sačuvati hrvatske poljoprivredne proizvođače. Ujedno ćemo privremenom mjerom pomoći malim mljekarima. Otkupit ćemo sve tržne viškove mlijeka. Idemo s mjerama u sektor turizma, promjenom niza zakona koji će pomoći hotelijerima i iznajmljivačima”, istaknuo je Plenković.

Penzije se neće dirati, ali rezat će se plaće, javila su 24sata.hr.

SRBIJA

Vučić je izjavio kako se razmišlja da država svakom građaninu Srbije omogući po 100 eura da bi se povećala potrošnja.

“To jeste bacanje u bunar, ali će dobro doći ljudima koji su siromašni”, rekao je Vučić, ocijenivši da bi za tu interventnu mjeru bilo potrebno oko 520 miliona eura.

BOSNA

Od početka epidemije u Federaciji BiH posao izgubilo 7.000 radnika, Vlada nudi stimulacije onima koji ne daju otkaze

Od početka epidemije korona virusa u Federaciji BiH posao je izgubilo oko 7.000 radnika, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača.

– Vlada FBiH nema zakonskog osnova da zabrani firmama da radnicima daju otkaze. Ono što može da učini jeste da stimuliše poslodavce koji se odluče da ne otpuštaju radnike na način da snosi deo obaveza, odnosno uplaćuje za te radnike. Za sve koji budu otpušteni, Vlada će kroz službe za zapošljavanje nastojati da brine o tim radnicima na način da ostvare novčanu naknadu za nezaposlene u skladu sa zakonom – rekao je Drljača na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kada je reč o penzijama i naknadama za socijalne kategorije koje se isplaćuju iz budžeta FBiH, Drljača je naveo da će biti blagovremene, te da će biti isplaćivane od 5. do 10. u mesecu.

On je napomenuo da je Kriznom štabu predloženo da se omogući kretanje penzionera u periodu kada budu isplaćivane penzije.

Pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez rekao je da su do sada izvršena 1.652 testiranja i da je od toga 216 lica pozitivno, od čega 119 žena i 97 muškaraca. Tokom dana testirano je 317 lica, od kojih su 34 pozitivna.

On je ukazao na problem stigme obolelih, uključujući lica koja su u samoizolaciji, te pozvao građane da to ne čine.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *