HRVATSKI MEDIJI U NEVJERICI: ‘ČOVIĆ NA OBILJEŽAVANJU PRAZNIKA KOJI DISKRIMINIRA HRVATE I BOŠNJAKE’!?

Hrvatska HINA piše da da su banjolučku proslavu neustanog praznika ignorirali gotovo svi predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim ruskog ambasadora, te da je na proslavi sudjelovao i lider HDZ-a Dragan Čović koji je sjedio u prvom redu na svečanoj akademiji održanoj u dvorani “Borik” i koga su pozdravili kao “vođu delegacije hrvatskog naroda”.Hrvatski mediji pišu da se u Republici Srpskoj 9. januara slavi kao dan republike jer jr tog dana 1992.,  samozvana “skupština srpskog naroda”, kojom su upravljali Radovan Karadžić i Momčilo Krajišnik, donijela odluku o proglašenju “republike srpskog naroda u BiH”.

Bio je to pokušaj da se spriječi proglašenje neovisnosti BiH od SFRJ, iako se bivša jugoslavenska federacija do tada praktično raspala nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, a ujedno je predstavljao uvod u nasilnu uspostavu protuzakonite vlasti u dijelovima BiH, nakon čega su uslijedili masovni entički progoni Hrvata i Bošnjaka s tih teritorija.

Hrvatski mediji podsječaju da je upravo ta činjenica bila razlogom da Ustavni sud BiH proglasi 9. januara neustavnim kao entitetski praznik, no vlasti u RS predvođene Miloradom Dodikom, sadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH, presudu Ustavnog suda su najprije ignorirale, a potom su 2016. godine raspisali referendum s pitanjem biračima u tom entitetu da se 9. januara ipak nastavi obilježavati kao “dan republike”.

Na temelju rezultata tog referenduma u oktobru 2016. godine donijeli su novi zakon kojim su 9. januara ponovo proglasili entitetskim praznikom, što su hrvatski i bošnjački zastupnici u parlamentu RS bojkotirali.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nakon toga je podnio novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi s tim zakonom, no presuda u ovom slučaju još nije donesena.

(Hayat/Foto: SB)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara