Press "Enter" to skip to content

I TURSKA REKLA “NE” Erdogan: “Nećemo se pridružiti sankcijama protiv Rusije”

Turske vlasti se neće pridružiti sankcijama protiv Rusije, jer ne mogu da dozvolim da se naši građani smrzavaju bez ruskog gasa, izjavio je turski predsednik Tajip Erdogan novinarima na povratku sa samita NATO-a.
Što se tiče sankcija, proučavamo određene smernice UN, ali ne zaboravimo da ne možemo da ostavimo po strani naše odnose sa Rusijom. To sam odavno objasnio, jer danas, samo kad je o gasu reč, otprilike polovina prirodnog gasa koji koristimo dolazi iz Rusije – rekao je Erdogan, prenosi Tas pozivajući se na onlajn izdanje Hurijeta.
On je dodao da, pored toga, Turska s Rusijom gradi nuklearnu elektranu Akuju i da to ne može da se zanemari.
Kada sam to rekao (francuskom predsedniku Emanuelu) Makronu, čak je i on priznao da sam u pravu sam. Prvo, ne mogu da ostavim svoj narod da se smrzava zimi, a drugo, ne možemo sami da potpuno restartujemo ovu našu industriju – naveo je Erdogan.

Turski predsednik je ponovio da vlasti “treba da štite svoje građane”.

– Imamo zemlju od 85 miliona stanovnika prema kojima imamo razne obaveze. Osim toga, poslali smo 56 kamiona sa humanitarnom pomoći Ukrajincima. Snabdevamo ih hranom, odećom, lekovima. Isporuke će se povećati – dodao je on.
Ankara je više puta saopštila da Turska ne namerava da se pridruži sankcijama protiv Rusije, kako ne bi urušila sopstvenu ekonomiju i kako bi ostavila otvoren kanal za dijalog sa Ruskom Federacijom, navodi Tas s.

blic.rs

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *