Press "Enter" to skip to content

IGRA “KRVAVI NOVČIĆ” SVE POPULARNIJA MEĐU DJEČACIMA U BIH: OPREZ RODITELJI!

Školarci u Bosni i Hercegovini sve su skloniji iskušavanju izazova s popularne društvene mreže TikTok, a najnoviji trend je ozljeđivanje kovanicama.

Riječ je o igri “krvavi novčić” koja se rapidno širi među školarcima, upozorila je jedna prosvjetna radnica apelujući na roditelje da obrate pažnju, piše Večernji list BiH.

Izvodi se tako da dijete svom snagom stišće šaku na metalnom novčiću sve dok ne poteče krv. Nastavlja s “igrom” sve dok krv ne poteče jako i dok ne naprave ranu iznad svakog prsta.
“Iskušavanje sreće”
Iako ih bez sumnje takva “igra” ozljeđuje i boli, oni koji je “igraju” trude se da se taj bol ne primijeti.

Nerijetko se djeca i tinejdžeri snimaju dok rade ovaj izazov i snimke objavljuju upravo na TikToku. To nije jedini opasan izazov trenutno među djecom u Bosni i Hercegovini.
Nedavno je objavljeno kako se, nesvjesni opasnosti koje vrebaju, školarci takmiče ko će izdržati duže da mu automobil priđe što bliže dok leži na cesti.
Odnosno ko će se brže uspjeti izmaknuti neposredno uoči dolaska automobila. Na ovu pojavu upozorio je jedan od roditelja koji se i sam našao u ulozi vozača dok su se djeca iskušavala u tom izazovu.

Naime, skupina dječaka od deset-dvanaest godina proteklih je dana, ležeći na cesti i čekajući automobile, “iskušavala sreću” na Rondou.

Ovaj roditelj apelira na sve ostale da razgovaraju s djecom i objasne im opasnosti do kojih može doći zbog ovakvog i sličnih ponašanja.

Dovoljna je samo sekunda nepažnje vozača, malo brža vožnja, mobitel ili nedovoljna brzina djeteta prilikom ustajanja da dođe do teške tragedije.

Iako se trenutno u Mostaru ovaj izazov širi među dječacima, stručnjaci kažu kako je riječ o nečemu što je jednako popularno među djevojčicama i dječacima, a u regiji se prvi put o tome pisalo prije nešto manje od godinu dana, kada je zbog sličnog izazova dijete u Rijeci umalo izgubilo život.
Opasne igre
Među opasnim “igricama” koje su preko društvenih mreža stigle među djecu i tinejdžere s područja naše regije su i “plavi kit”, “Momo”…

Igrica “plavi kit” je, prije svih, bila usmjerena na mlađu populaciju, a izgleda ovako: u razdoblju od 50 dana igranja pred djecu se postavljaju različiti zadaci, u početku manje opasni, poput gledanja horor-filmova, zatim samoozljeđivanja urezivanjem plavog kita na ruku, a sve se završava pozivom na izvršenje samoubistva.
Momo počinje tako što se korisnici izazivaju da kontaktiraju Momu, lika žene uznemirujućeg izgleda s jako krupnim očima.

Nakon što djeca kontaktiraju Momu, zadaje im se serija ozbiljnih izazova, a ako neki odbiju, slijedi kazna i na telefon im počnu stizati prijeteće poruke i zastrašujuće fotografije.
Djeca su masovno prihvaćala izazov “laundry pods” u kojem su u usta stavljala vrećice koncentriranog tekućeg deterdženta i objavljivala snimke na internetu.

“Čak i ako progutate samo malu količinu koncentriranog tekućeg deterdženta (misleći da ste samo zagrizli i pljunuli vrećicu), to može prouzročiti dijareju i povraćanje. Također, deterdžent može pronaći i svoj put do pluća te ozbiljno ugroziti disanje“, upozorili su tada ljekari.
Inače, već neko vrijeme vode se razne polemike vezane uz društvenu mrežu TikTok koja se u velikom broju zemalja smatra najopasnijom za djecu, upravo zbog ovih tzv. izazova koji sve češće postaju kobni.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *