Imam izazvao polemiku objavom fotografije časnih sestara na plaži

Italijanski imam, koji je u petak na svom profilu Facebook postavio fotografiju grupe časnih sestara na plaži obučenih u redovničke halje s velom, izazvao je val kritika i stranica mu je na nekoliko sati bila blokirana.

Dok u Francuskoj i Italiji traje polemika o burkiniju, Izzedin Ezir, imam iz Firence, objavio je bez komentara fotografiju osam časnih sestara na plaži obučene u redovničko odijelo.

Fotografija je bila podijeljena više od 2000 puta uz obilje komentara sve dok je Facebook nije privremeno blokirao.

ScreenshoIzzedinfot1

Imam je za italijansku televiziju Sky Tg24 objasnio da je fotografijom želio “odgovoriti onima koji kažu da su naše zapadne vrijednosti različite u oblačenju i pokrivanju tijela”.

“Želio sam im reći da dio zapadnih vrijednosti potječe iz kršćanstva (…) i da i u kršćanskim korijenima ima osoba koje se gotovo potpuno pokrivaju”, rekao je.

Imam je objasnio da je fotografijom želio potaknuti “pozitivnu raspravu” te je već primio poruke zahvale “brojnih kršćana”.

Nakon zabrane burkinija na tri plaže u Francuskoj i polemike koju je ta mjera izazvala, italijanski ministar unutrašnji poslova ocijenio je da je neprimjerena, pa čak i opasna svaka zabrana takve odore koja pokriva cijelo tijelo i glavu u kojoj neke muslimanke odlaze na plažu.

(agencije)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara