Press "Enter" to skip to content

IMAŠ LI PROBLEMA??? (OVO JE NAJBOLJE VRIJEME ZA KAZIVANJE PROBLEMA UZVIŠENOM GOSPODARU)

(OVO JE NAJBOLJE VRIJEME ZA KAZIVANJE PROBLEMA UZVIŠENOM GOSPODARU)
Svi mi imamo problema, i svi mi tragamo za najboljim vremenom kada bi svoje probleme kazali svome Gospodaru, u nadi da će se On odazvati našim dovama.
Mnogo kur’ansko-hadiskih tekstova govori o vrijednosti određenih mjesta i vremena i pohvalnosti dove u njima ali jedno je zasigurno posebno.
Boravak na sedždi u zadnjoj trećini noći.

Što se tiče sedžde, o njoj Allahov Poslanik kaže: „Najbliže što bude insan-rob svome Gospodaru je onda kada čini sedždu, stoga tada mnogo Allahu dovu upućujte.“ (Muslim)
A što se tiče vremena zadnje trećine noći, o njoj Allahov Poslanik kaže: „Naš Uzvišeni Gospodar svake se večeri spušta na zemaljsko nebo u zadnjoj trećini noći i govori: ‘Ko Me moli, pa da mu se odazovem, ko nešto traži pa da mu dam, ko od Mene oprosta traži, pa da mu oprostim.“ (Buharija i Muslim)
Zato, dragi brate i poštovana sestro, ako imaš problem ili te je zadesila nezgoda, ustani u zadnjoj trećini noći, lijepo se očisti, klanjaj, ponizno spusti svoje čelo na sedždu, zavapi svome Gospodaru, nakon toga ćeš osjetiti slast i smirenost koja se ne može opisati riječima.
Kako izračunati zadnju trećinu:

  • Izračunate vrijeme od zalaska sunca do pojave zore/početak sabahskog vremena i podjelite sa tri. Rezultat kojeg dobijete je dužina trecine u periodu u kojem ste računali.

Elvedin Pezić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *