Imate li bijele tvrde tačkice ispod očiju ili na kapcima? Evo kako ih se riješiti

Pojavljuju se najčešće tamo gdje je koža najosjetljivija i najtanja. Ispod i oko očiju, te na kapcima.

Znate li što su milie? Milie ili bijele tvrde tačkice koje se mogu pojaviti na cijelom licu se formiraju tako da keratin (proizvodi ga koža) ostane zarobljen ispod površine kože tvoreći malu cistu u obliku bijelih tačkica (primarne milie). Također, mogu biti nakupine masti i loja (sekundarne milie).

Pojavljuju se najčešće tamo gdje je koža najosjetljivija i najtanja. Ispod i oko očiju, te na kapcima, piše “Dnevno“…

Uzroci?

Prvenstveno se pojavljuju zbog pogrešnog izbora kreme. Obično žene koriste preteške i premasne kreme za svoju kožu sa sastojcima koji nisu potrebni njihovoj dobi i onda se pojave milie. Milie se mogu pojaviti i od stresa. Pojavljuju se i kod 50 posto novorođenih beba, i smatraju se normalnim. Mogu se pojaviti nakon sunčanih opekotina, dermoabrazija i raznih kožnih oboljenja, nakon dugotrajnog korištenja kortikosteroida.

Kako ih se riješiti?

Prvo i osnovno: nemojte ih istiskivati. Te su nakupine preduboko ispod kože i na osjetljivim dijelovima. Obratite se stručnim osobama: dermatologu ili kozmetičarki.

Ako ne želite ići doktoru pokušajte s ovom metodom:

Piling od šećera i limuna

Limun ima antibakterijska, antiseptička i antioksidativna svojstva. Pomiješajte dvije čajne kašike šećera sa sokom od pola limuna. Smjesi dodajte jednu kašičicu maslinovog ulja.

Lagano umasirajte u kožu i ostavite da djeluje 15, do 20 minuta. Isperite toplom vodom.

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara