Press "Enter" to skip to content

INTIMNI ODNOSI MEĐU SUPRUŽNICIMA TOKOM RAMAZANA

PITANJE: Selam alejkum! Zanima me da li je za vrijeme ramazana poslije iftara dozvoljen spolni odnos sa mužem i da li se žena mora okupati i kosu oprati da bi zapostila sutradan? Znam da se žena mora okupati i kosu oprati poslije spolnog odnosa sa mužem da bi mogla klanjati, a mene još zanima da li se mora okupati i kosu oprati i poslije oralnog zadovoljavanja ili je dovoljan samo abdest prije namaza?

ODGOVOR: Alejkumu selam ! Gusul je obavezan u dva slučaja: spajanja spolnih organa tj. penetracije muškog u ženski spolni organ i ejakulacije. Bilo šta da se od spomenutog desi, gusul je obavezan. Dakle, ne moraju se oba uvjeta ispuniti kumulativno. Dovoljan je samo jedan od ta dva uvjeta. U slučaju koji spominjete, ako nema ejakulacije, dovoljan je samo abdest. Poslije iftara je dozvoljen spolni odnos supružnika, a ispravnost posta sljedećeg dana nije uvjetovana prethodnim kupanjem zbog stanja džunupluka. Međutim, da bi osoba klanjala jaciju i sabah namaz, što je farz, mora se prethodno okupati, uključujući i pranje kose, jer bez toga nema gusula. Općenito, bolje je čim prije uzeti gusul i otkloniti od sebe stanje džunupluka.

www.islamskazajednica.ba

Što se tiče bračnog spolnog odnosa u ramazanskim noćima, to je potpuno dozvoljeno. Spolni odnos je zabranjen od nastupa zore pa do zalaska sunca istog dana, dakle dok traje dnevni post.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *