Iranci ove godine neće obaviti hadž

Član Nacionalne komisije bezbijednosti i Parlamenta vanjske politike Irana je rekao: “Zbog smetnji kod izdavanja viza Iranci ove godine neće ići na hodočašće hadža.”

Muhamed Hasan Aseri, član Nacionalne komisije bezbijednosti i Parlamenta vanjske politike Irana je u intervjuu za novinsku agenciju Fars na konferenciji za novinare rekao: “Prema dosadašnjim informacijama Saudijska Arabija neće izdati vize iranskim hodočasnicima hadža, tako da iranski hodočasnici hadža ove godine neće ići u Saudijsku Arabiju da posjete Božju kuću.”

Iz Ministarstva za hadž i umru Saudijske Arabije izjavljuju da je Iran odbio da potpiše pravilbnik o hadžu čime su zabranili hadžijama iz Irana da  ove godine obave hadž. Također, Saudijci ističu da nikada nisu nametnuli nijednu zabranu za iranske hodočasnike, da oni normalno dolaze na umru i da su svi muslimani dobro došli u Meku i Medinu i na obrede hadža.

Prošle godine je u metežu na hadžu poginulo preko dvije hiljade muslimana. Veliki broj poginulih je iz Irana. Taj događaj, ali i ratovi u Sriji i Jemenu zaoštrili su odnose izemđu Irana i Saudijske Arabije. Očito je da će situacija postati još gora.

saff

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara