Press "Enter" to skip to content

ISPORUKU TURSKIH DRONOVA SRBIJI USLOVITI – DA IH NEĆE UPOTRIJEBITI PROTIV BIH”

Turski provladin list Daily Sabah prenio je kako je Srbija ponovila svoju namjeru da nabavi turske borbene bespilotne letjelice dok je njezin predsjednik Aleksandar Vučić u subotu poslije noće vojne vježbe „Vatreni štit 2“ obećao daljnje jačanje vojnih kapaciteta, usred, kako ističu, “napetosti na Balkanu i ruske invazije na Ukrajinu”.

Naime, Vučić je spomenuo da je tokom njihovih prošlosedmičnih razgovora zatražio od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana da isporuči Srbiji bespilotne letjelice (UAV) “Bayraktar TB2”, koje su, prema Daily Sabahu “dale uspješne rezultate i imale značajan utjecaj u nekoliko regionalnih sukoba”: u Libiji, Siriji i sukobu u Nagorno-Karabahu. Turska je, također, Kijevu prodala nekoliko serija Bayraktar TB2.

Bez komentara iz Turske

TB2 su, također, koristili Katar, Azerbajdžan i Poljska, koja je u maju prošle godine postala prva država članica Europske unije i NATO-a koja je kupila turske dronove, piše Daily Sabah.

Turski list ističe da je predsjednik Srbije pohvalio Bayraktar TB2 i istaknuo da je Srbija “jako zainteresirana za ove sisteme i da će ih sigurno kupiti u budućnosti”.

Zanimljivo je da turski list ne prenosi navodno obećanje Erdogana da će Bayraktar TB2 isporučiti Srbiji “preko reda”! Te tvrdnje izazvale su proteklog vikenda dosta različitih reakcija i komentara. Turske vlasti zasad ni potvrdile, ali ni demantirale takve navode.

Portal Radiosarajevo.ba zatražio je komentar turskih vlasti na Vučićeve navode, ali do trenutka pisanja ovog teksta službeni odgovor nismo dobili.

Inače, Erdogan je tokom telefonskog razgovora prošle sedmice čestitao Vučiću na njegovoj pobjedi na predsjedničkim izborima u Srbiji, rekavši “kako vjeruje da će prijateljstvo dviju zemalja biti dodatno učvršćeno solidarnošću i iskrenošću”. Dvojica lidera su razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o ruskoj agresiji na Ukrajinu. Govoreći o tome kako je cijelu regiju na brojne načine utjecao rat Rusije i Ukrajine, Erdogan je ponovio da će Turska nastaviti davati sve od sebe da uspostavi mir.

Zanimljivo je da je Erdogan Vučiću “ukazao na potrebu slanja konstruktivnih poruka i pružanja više stabilnosti i sigurnosti u regiji u ovom teškom razdoblju”. Vučić je sa svoje strane “naglasio važnost dobrih odnosa s Turskom za mir i stabilnost u regionu”.

Šta je potrebno BiH?

Prvi ambasador Bosne i Hercegovine u Turskoj, naš ugledni novinar i publicista, Hajrudin Somun, kaže kao bi izjavu predsjednika Srbije Vučića da mu je turski predsjednik Erdogan obećao isporuku borbenih dronova „Bayraktar TB-2“ u drukčijim prilikama „shvatio isključivo kao trgovinu naoružanjem“.

“Pogođenoj inflacijom od oko 50 posto, turskoj ekonomiji dobro bi došao novi posao, uz Izrael, najviše tehnološki usavršenoj namjenskoj industriji na Srednjem istoku. Ne bih je, dakle, vezao za ukrajinski rat da nije toliko vremenski asocijativna na ugovor o zajedničkoj produkciji tih dronova u Ukrajini sklopljen za posjete predsjednika Erdogana Kijevu 3. februara, samo dvadeset dana pred početak ruske invazije na tu zemlju. Erdogan je tamo, i u ime Turske i NATO pakta, izrazio podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine – uključujući i od Rusije anektirani Krim. Uspio je održati balans odnosa s Rusijom, ali ne i spriječiti je da izvrši invaziju Ukrajine”, objašnjava Somun, koji je pisao za ugledne turske listove.

Osvrnuo se i na navode Vučića da će „preko reda“ dobiti ubojite turske dronove.

„E, kad se u tom svjetlu pogleda Vučićeva tvrdnja da će Srbija ‘preko reda’ dobiti od Turske Bajraktare koji su Ukrajincima pomogli da zaustave prodor ruskih trupa do Kijeva, onda bi bilo prirodno da taj posao uslovi obavezom Srbije da ih sutra – možda ne Vučić nego njegovi militanti i huškači za obnovu „srpskog sveta“ poput Vulina i Dačića – neće na ovaj ili onaj način upotrijebiti protiv Bosne i Hercegovine. Od Srbije bi Turska trebalo da dobije garanciju da će poštovati suverenitet i teritorijalni integritet – uključujući posebno entitet Republiku Srpsku. I to pismeno, kao što je predsjednik Putin tražio od NATO-a da neće primiti Ukrajinu. Inače, zna se šta bi je čekalo! To je ono što je nama u Bosni i Hercegovini potrebno i od Turske i NATO pakta”, rekao je Somun.

Spekulacije u pogledu turskih dronova za Srbiju eskalirale su u razočarenje i pojedine dramatične tonove.

Tako se povodom Vučićevih tvrdnji oglasio i dr. Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (1993.-2012.) i savjetnik aktuelnog poglavara IZ u BiH. On je izrazio nadu “da će Erdogan, čim prije, demantirati Vučića kako bi otklonio objektivni strah kod Bošnjaka, koji ih zadesi u mubarek Ramazanu, od Erdogan-Vučićevih dronova ‘preko reda’, koji nemaju drugu namjenu, već da ih Milorad Dodik koristi za teroriziranje Bošnjaka”.

“Osobno, ne vjerujem Vučiću, jer vjerujem predsjedniku Turske Erdoganu da je dobro upamtio amanet, kojeg mu je rahmetli Alija (Izetbegović) povjerio, a to je da ni na koji način ne dopusti da Bosna i Bošnjaci ikad više budu izloženi genocidu”, naveo je dramatično Cerić.

Tvrdi da Vučić zna da ne smije ove dronove upotrijebiti protiv Kosova (zbog prisustva NATO snaga), Crne Gore i Sjeverne Makedonije (koje su članice Saveza), te, naravno, Hrvatske, koja je i članica i NATO-a i EU.

“Jedina Bosna je otvorena za napad Bajraktara ‘preko reda’, jer se Vučiću žuri da dronom ojača Dodika kako bi mogao upisati genocidni plijen RS-a u srbijanski grunt, kao dokaz Vulinovog zavjeta da ova generacija srpskih ratnika mora stvoriti ‘srpski svet’”, naveo je Cerić.
Bayraktar TB2 – među najboljima u svijetu

Bayraktar TB2 – sa svojom elektronikom, softverom, aerodinamikom, dizajnom i glavnim sistemima koji su u potpunosti dizajnirani i razvijeni u Turskoj – se ističe među najnaprednijim svjetskim UAV sustavima u svojoj klasi, i to svojom automatizacijom leta i performansama.

Ima rekordnu visinu od 27.030 stopa (osam kilometara), može provesti više od 24 sata u zraku i nositi 150 kilograma (preko 330 funti) korisnog tereta. Također, može djelovati i danju i noću piše RadioSarajevo.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *