Press "Enter" to skip to content

Istekao rok za predaju Mariupolja. “Putin bi mogao upotrijebiti nuklearno oružje”

SAD: Šansa da bi Putin mogao koristiti nuklearno oružje je 1%

Vojska SAD-a pozorno prati ruski nuklearni arsenal u jeku rata u Ukrajini. Kako javlja CNN pozivajući se na više izvora iz američkog ministarstva obrane, ministar obrane Lloyd Austin dva do tri puta tjedno prima izvješća američkog generala zaduženog za američka nuklearna oružja, ali i obranu od potencijalnog nuklearnog napada.

Američki dužnosnici rekli su CNN-u da SAD zasad nema nikakve indikacije da se Rusija priprema za uporabu nuklearnog oružja, ali dva izvora upoznata s posljednjim obavještajnim procjenama rekla su kako su američki dužnosnici sada zabrinutiji zbog mogućnosti ruske uporabe nuklearnog oružja nego u bilo kojem trenutku od završetka Hladnog rata.

No isti izvori naglašavaju da i dalje smatraju “malo vjerojatnim” da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao koristiti bilo kakvo nuklearno oružje. Vjerojatnost za tako nešto procijenili su na oko 1%.

Admiral Charles Richard, zapovjednik američkog Strateškog zapovjedništva, redovito obavještava ministra obrane i ostale čelnike Pentagona o strogo povjerljivim obavještajnim podacima o statusu ruskog nuklearnog arsenala te svim ruskim potezima koji bi mogli izazvati zabrinutost, navode dužnosnici ministarstva obrane.

Ti izvještaji uključuju i izvještaje obavještajne zajednice, koja pozorno prati izjave Putina i ostalih ruskih visokih dužnosnika.

Ključni podaci:

  • Gradonačelnik Mariupolja pozvao je civile iz tog razorenog grada da se evakuiraju autobusima. Ukrajina je ranije objavila da je dogovoren humanitarni koridor
  • Rusi su najavili prekid vatre u Mariupolju, braniteljima su dali novi ultimatum. Rok ultimatuma je istekao, zasad nema znakova da su se ukrajinski borci predali.
  • Zapovjednik marinaca u Azovstalu, čeličani u Mariupolju, objavio je očajnički apel svijetu za pomoć.
  • Zapadne zemlje i SAD najavili su nove pakete vojne pomoći Ukrajini, uključujući teško naoružanje
  • Rusija je za srijedu najavila prekid vatre kod Azovstala, što je preokret nakon ranije objave proruskih snaga da je počeo velik napad na to područje, koje je zadnje uporište ukrajinskih snaga u Mariupolju
  • Zapadni čelnici dogovorili su se o novim pošiljkama oružja Ukrajini u kojima će biti i topničko naoružanje

Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *