Press "Enter" to skip to content

ISTINA O CRVENOM MESU: Šta radi tijelu, kakva je njegova veza s rakom i dijabetesom i koliko često ga jesti

Možda ni vama nije jasno koliko biste crvenog mesa trebali jesti, a razlog je vjerojatno i taj što se službeni stručni stavovi o tome koje su količine crvenog mesa sigurne stalno mijenja.

 

Svjetska zdravstvena organizacija klasificira crveno meso kao “vjerojatno” kancerogeno. No, ono ima i dobre strane pa se preporučuje umjerena konzumacija,prenosi slobodna-bosna.ba.

 Možda ni vama nije jasno koliko biste crvenog mesa trebali jesti, a razlog je vjerojatno i taj što se službeni stručni stavovi o tome koje su količine crvenog mesa sigurne stalno mijenja. Primjerice, istraživanje objavljeno u publikaciji European Heart Journal  dovelo je u vezu konzumaciju crvenog mesa i umnožavanje trimetilamin N-oksida (TMAO), kemikalije koja je povezana s razvojem srčanih bolesti. Uslijedila je analiza objavljena u publikaciji Annals of Internal Medicine u kojoj se tvrdilo da je izgledno kako nema potrebe za ograničavanjem ili prekidanjem konzumacije crvenog mesa (no, kasnije je otkriveno da je ta studija bila povezana s programom koji je dijelom podržavala mesna industrija).

 U svakom slučaju, i dalje je sve maglovito i nema jednoznačnih preporuka, premda su neki utjecaji crvenog mesa na organizam poznati. Pogledajmo što se zbiva u ljudskom tijelu kad jedemo crveno meso i kako se konzumacija crvenog mesa može uklopiti u cjelovitu zdravu prehranu.

Veza s dijabetesom i rakom

Jedenje crvenog mesa povećava produkciju hormona nazvanog inzulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1) u organizmu. To može ubrzati starenje organizma, kao i dijeljenje stanica, što može podići rizik od razvoja više tipova raka, prema liječniku Joelu Fuhrmanu, autoru knjige “Eat for Life”. Inzulin i IGF-1 hormoni su iznimno važni za proces starenja, ističe on i nastavlja: “Bolesti povezane sa starenjem – kardiovaskularne, dijabetes, rak – pokreće pretjerana aktivnost inzulina i hormona IGF-1, koje pak potiče dugotrajna prekomjerna konzumacija rafiniranih ugljikohidrata i životinjskih proteina.”

 Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) klasificira prerađeno meso kao kancerogeno, a crveno meso kao “vjerojatno” kancerogeno. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u publikaciji Cancer Science pronašlo je povećan rizik od pojave raka crijeva među muškarcima iz Japana koji su često jeli velike količine crvenog mesa. Svjetska zaklada za istraživanja raka i Američki institut za istraživanja raka preporučuju umjerenu konzumaciju crvenog mesa i tek povremenu i u malim količinama prerađenog mesa, a najbolje bi bilo, sugeriraju, uopće ne jesti mesne prerađevine.

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *