Press "Enter" to skip to content

IZ NATO-A PORUČUJU: SVE ŠTO BIH ZATRAŽI, URADIĆEMO, RUSIJA NEMA VREMENA ZA RAT U BIH

Mircea Geoana, zamjenik generalnog sekretara NATO-a, Stoltenberga ekskluzivno je dao intervju za FACE. Prenosimo neke detalje intervjua.

Rusija želi ostvariti utjecaj na Balkanu! Rusija će zbog rata u Ukrajini biti slaba, manje utjecajna i poštovana! BiH je važan partner NATO-a, možemo uraditi puno toga, zavisi šta BiH zatraži od nas!

Pridruživanje Evropi je najbolje osiguranje protiv rata! BiH ključ stabilnosti Zapadnog Balkana! NATO je budan i aktivan! Nemamo nikakve indikacije u pravcu napada Rusije na BiH.

BiH je važan partner NATO-a, na pragu je NATO-a i EU. Izvrsna je saradnja na terenu između centrale u Sarajevu i NATO-a i EU operacije Althea. Zajedno s ministrima vanjskih poslova na sastanku u Briselu u sjedištu NATO-a razgovarali smo o načinu kako bi NATO trebao i mogao pomoći Ukrajini u borbi protiv Rusije, ali i kako da bolje pružimo pomoć našim partnerima koji osjećaju zlouki utjecaj Rusije, poput Gruzije i BiH. NATO partnerstva se prilagođavaju potrebama i zahtjevima naših partnera. Mi ništa ne namećemo našim partnerima. NATO ima široki niz instrumenata, jačanje odbrambenih kapaciteta, kako se boriti protiv dezinformacija, cyber rat… Možemo uraditi puno toga, ali to zavisi i od naših partnera i toga šta BiH zatraži od NATO-a. Prilagođavamo se zahtjevima, zemljama, u potpunosti poštujemo političke osjetljivosti i pravce razvoja zemalja partnera. To je duh nove generacije, robusnije pomoći našim partnerima, uključujući i BiH.

Pratimo situaciju u BiH jako pažljivo. NATO je jako dobro informirana organizacija, ali ipak imamo obavezu i odgovornost pomoći našim partnerima. NATO ima 37 zemalja partnera širom svijeta. Jučer po prvi put ikad imali smo sastanak visokog nivoa gdje su učestvovali ministri vanjskih poslova iz Australije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Gruzije, Ukrajine, Finske, Švedske koji su bliski saradnici NATO-a. Ono što nude BiH je nešto što odražava interese zemlje. BiH je ključ stabilnosti cijelog Zapadnog Balkana, cijenimo naše partnerstvo i spremni smo pružiti sve ono što naši partneri zatraže od NATO-a.

Nemamo nikakve indikacije u pravcu napada Rusije na BiH. Pratimo dinamiku dešavanja u regionu. Snažno smo posvećeni punoj integraciji Zapadnog Balkana u euroatlantsku porodicu. Vjerujemo da ljudi na Zapadnom Balkanu, bez obzira na etničku i nacionalnu pripadnost, zaslužuju da žive u Evropi, da imaju prosperitetan život, da žive u demokratskom društvu. Ja sam iz Rumunije i znam šta se promijenilo kada je moja zemlja pristupila NATO-u i EU, mi smo se pridružili prije 18 godina, sada nam je BDP četiri puta veći nego prije pridruživanja. Ako cijeli region postane dio Evrope, demokratije i sigurnosti, to je najbolje osiguranje protiv rata. Imamo historiju punu ratova i napetosti, pripadnost Evropi i evropskom projektu znači kraj ratova između nas, bolji život za sve građane, da sve etničke grupe mogu koegzistirati u demokratskoj Evropi. Nadam se da će doći dan kada će cijeli region biti dio Evrope.

Svi smo obavezani Dejtonskim sporazumom i misija, mandat štaba u Sarajevu je da EU ima glavnu ulogu. NATO je tu da bude budan i aktivan. Ne očekujemo napetosti ni konflikte u regionu, ali opet ne može se bez saradnje između EU i NATO-a. Moramo vidjeti kakve će biti odluke Rusije. Blisko sarađujemo sa EU kako bismo nastavili osiguravati stabilnost, evropsku alternativu za sve, i u BiH, ali i ostalim zemljama Zapadnog Balkana.

Rusija pokušava ostvariti svoj maligni utjecaj koristeći različita sredstva na Balkanu. To je tradicionalna politika ruske imperije, da ostvare utjecaj na Balkanu kako bi ostvarili pristup mediteranu i toplim morima. Rusija će biti toliko oslabljena nakon ogromne strateške greške koju su počinili pokrećući rat protiv Ukrajine. Njihova vojna reputacija je jako loša. Resursi njihovih oružanih snaga su sada uvučeni u prolongirani sukob s hrabrom ukrajinskom vojskom, Rusija je izolirana, njena ekonomija će pretrpjeti 10-15 % umanjenje BDP-a, indirektna cijena će biti smanjenje utjecaja Rusije na Balkanu kao i širom svijeta, a za zemlje i narode Zapadnog Balkana, to predstavlja dobru vijest, jer ništa što Rusija donosi osim jeftinijeg gasa nije nešto što bi dovelo do integracije tog regiona u EU. Na paradoksan način ovaj rat, strateška pogreška koju je Putin učinio pokrećući rat protiv Ukrajine, učinit će Rusiju manje utjecajnom i poštovanom na Balkanu i u svijetu i to je dobra vijest za one koji žele vidjeti da ovaj dio svijeta i BiH postanu dio EU. To je prava sudbina ovog regiona i to je ono što će donijeti prosperitet, a ne saradnja sa zemljom koja gleda koliko nehumano, barbarski i kako protivno svim pravilima humanitarnog prava je spremna angažirati se u Ukrajini. Na kraju će utjecaj Rusije biti manje relevantan nego što je bio ranije.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *