IZ u BiH osudila pokolj u Gazi, klanjat će se dženaza u odsutnosti za palestinske žrtve

Islamska zajednica u BiH najoštrije osuđuje jučerašnji brutalni pokolj demonstranata u Gazi. Nezamislivo je da se protiv nenaoružanih demonstranata koristi prekomjerna sila kakvoj smo svjedočili jučer i da se sve to dešava bez ikakve reakcije međunarodne zajednice, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta IZ-a u BiH.

U saopćenju se dalje navodi da “stanovnicima Gaze koji se nalaze u velikom koncentracionom logoru sada se pokušava uskratiti pravo da mirnim putem protestuju protiv položaja u kojem se nalaze. Neprihvatljivi su i nasilni pokušaji da im se uskrati pravo da mirnim putem traže povratak na svoja stoljetna ognjišta s kojih su protjerani”.

– Najmanje što svi možemo uraditi jeste da dignemo svoj glas protiv toga da sila postane jedini argument onih koji ne poštuju bilo kakve međunarodne ili etičke norme. U znak solidarnosti sa palestinskim narodom, a prema instrukcijama reisu-l-uleme IZ-a u BiH Huseina ef. Kavazovića u džamijama IZ-a u BiH će se u petak nakon džuma-namaza klanjati dženaza u odsutnosti za žrtve pokolja u Gazi – stoji na kraju današnjeg saopćenja.

omlaca.blogspot.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara