Izetbegović o prisustvu delegacije BiH na otvaranju Ambasade SAD u Jerusalemu: Nisu to trebali raditi bez konsultacija sa Predsjedništvom

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović rekao je kako nije bio upoznat s odlaskom bh. izaslanstva na otvaranje američkog veleposlanstva u Jerusalemu.

Izraelski su mediji ranije objavili kako je diplomatsko predstavništvo Bosne i Hercegovine prisustvovalo otvaranju američkog veleposlanstva u Jerusalemu, što su brojne države svijeta bojkotirale.

“Da vam pravo kažem, nisam imao tu informaciju i nisu to trebali da rade bez konsultacija sa Predsjedništvom”, istaknuo je on za Al Jazeeru i dodao kako će razgovarati o tom događaju.

Saff

PROČITAJTE JOŠ:

Palestinci ogorčeni zbog prisustva bh. diplomate na otvaranju ambasade u Jerusalemu

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i članove Predsjedništva, izražavajući podršku i poštovanje prema njihovoj dosadašnjoj podršci Palestini, da pokrene provjeru tačnosti informacija u medijima po kojim je predstavnik Ambasade BiH u Izraelu prisustvovao prijemu povodom otvaranja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Jerusalemu.

Također, izrazili su protest povodom posjete ambasadora BiH pri Ujedinjenim narodima (UN) džamiji El-Aksa i Istočnom Jerusalemu te ilegalnim izraelskim naseljima na poziv ambasadora Izraela pri UN-u.

– Poznato nam je da BiH svoju vanjsku politiku koordinira s vanjskom politikom EU. Većina zemalja Evropske unije, osim Austrije, Mađarske, Češke i Rumunije, bojkotirala je svečanost otvaranja u skladu s politikom neprihvatanja Jerusalema kao jedinstvenog glavnog grada Izraela, sve dok njegov status ne bude riješen kroz palestinsko-izraelske bileteralne pregovore – podsjećaju iz Palestinske zajednice u BiH.

Stoga su izrazili nevjericu i šok povodom informacija da je predstavnik bh. diplomatije prisustvovao događaju koji direktno narušava prava Palestine, krši rezolucije UN-a i međunarodno pravo. Podsjetili su na neutralan stav Predsjedništva BiH krajem prošle godine, zbog čega su ove informacije izazvale dodatno ogorčenje.

Ukazali su na činjenicu da palestinski narod i narod BiH decenijama gaje dobre i prijateljske odnose, istovremeno istakavši da je narod Palestine žrtva kontinuiranog nasilja i okupacije, dok otvaranje ambasade u Jerusalemu krši relevantne međunarodne norme i onemogućava nastavak mirovnog procesa na Bliskom istoku.

– Ukoliko se pokaže da su informacije tačne, tražimo da se odgovorne osobe sankcioniraju zbog, ne samo narušavanja prijateljskih odnosa BiH i Palestine već i kršenja principa vanjske politike koju utvrđuje Predsjedništvo BiH – istaknuto je u otvorenom pismu Palestinske zajednice u BiH upućenom Predsjedništvu BiH.

Saff

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara