Press "Enter" to skip to content

Izetbegović: Povećanje plaća se nije moglo izbjeći, svoj dio dajem POMOZI.BA, isto ću tražiti od drugih SDA-ovaca

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Bakir Izetbegović rekao je da će cjelokupan iznos za koji će biti uvećana njegova primanja u ovoj instituciji nakon usvajanja Budžeta usmjeriti u humanitarne svrhe.

Kako je napisao na svom zvaničnom Twitter nalogu, taj iznos će do kraja mandata uplaćivati organizaciji Pomozi.ba.
“Od svih zastupnika i delegata SDA u PSBiH, ministara i zamjenika ministara iz SDA u Vijeću ministara BiH ću zatražiti da razliku u primanjima, također, usmjere u humanitarne svrhe. SDA će hitno kreirati i u proceduru uputiti izmjene zakonskih rješenja koje će podrazumijevati umanjenje najviših primanja zvaničnika na državnom nivou, a povećanje plaća službenika sa niskim primanjima”, napisao je Izetbegović.
Dodao je da je SDA podržala usvajanje Budžeta, iako, kako kaže, smatraju da je povećanje ionako previsokih primanja državnih parlamentaraca nepotrebno i dodatno produbljuje postojeći jaz u primanjima.
“Usvajanje Budžeta institucija BiH, nakon kontinuiranih višegodišnjih političkih blokada, omogućit će normalno funkcionisanje države i njenih institucija. Budžet će također omogućiti i vraćanje plaća vojnicima, policajcima i ostalim državnim službenicima na nivo iz 2008. godine, čime će se konačno riješiti problem nesrazmjera u odnosu na plaće službenika na entitetskim, kantonalnim i općinskim nivoima”, naveo je Izetbegović.

Povećanjem osnovice za obračun plaća policajcima, vojnicima i državnim službenicima predviđena su i povećana primanja za državne zastupnike, delegate, ministre i njihove zamjenike.
“To se u ovom trenutku nije moglo izbjeći jer bi dodatno prolongiralo usvajanje Budžeta”, zaključio je Izetbegović.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *