Press "Enter" to skip to content

IZNENAĐUJUĆI PODACI: Nijedan studenat iz ovog BiH grada nije se prijavio za rad u Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje BiH pozvala je prije nekoliko mjeseci zainteresovane studentice i studente upisane na univerzitete i visoke škole u BiH da dostave prijave za rad u Njemačkoj tokom ljetnog raspusta u 2023. godini, ali se na taj poziv nije javio nijedan student iz Bijeljine.

Kako je potvrđeno portalu InfoBijeljina, ove godine na Javni poziv za ferijalni rad u Njemačkoj prijavilo se svega 14 studenata, od kojih pet iz RS-a.

– Međutim niti jedan od ovih studenata nije iz Bijeljine, rekao je Boris Pupić, stručni saradnik za informisanje Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Za Bosnu i Hercegovinu u 2023. godini je odobreno 150 mjesta, od čega je studentima univerziteta u Federaciji BiH dodijeljeno 95 mjesta, studentima univerziteta u RS-u 48 mjesta i studentima univerziteta u Brčko distriktu BiH sedam mjesta.

Mogli su se prijaviti isključivo redovne studentice odnosno studenti univerziteta i visokih škola u Bosni i Hercegovini koji nisu upisani u posljednju godinu studija.

Uslovi su bili vrlo dobro i dobro poznavanje njemačkog jezika, raspoloživost za rad u Njemačkoj u periodu koji nije kraći od dva mjeseca, spremnost za rad u što više industrijskih sektora u kojima se nude poslovi itd.

Kriterij pri odabiru kandidata bio je i spremnost za rad u Njemačkoj najmanje dva mjeseca. Kako je navedeno, prethodno radno iskustvo je prednost.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *