Press "Enter" to skip to content

Izraelski novinar krišom ušao u Meku i izazvao žestoke reakcije /VIDEO/

Izraelski novinar prekršio je zabranu ulaska nemuslimanima na najsvetije muslimansko mjesto u Meki te izazvao žestoke reakcije na internetu, ali i možda naštetio sve boljim odnosima Tel Aviva i država Zaljeva.

Kanal 13 iz Izraela u vijestima je objavio 10-minutu reportažu u kojoj novinar Gil Tamary prolazi pored Velike džamije u kojoj se nalazi Kaba, najsvetije mjesto islama, a potom se penje na Brdo milosti.

Tamary, koga je pratio lokalni vodič čije je lice na snimku zamagljeno kako ne bi bio identificiran, tiho je govorio na hebrejskom u kameru i povremeno prelazio na engleski jezik kako bi izbjegao da neko prepozna da je Izraelac.

Izvještaj je označen kao ekskluzivan, a novinar kao prvi Izraelac Jevrej koji je izvještavao o muslimanskom hodočašću hadždž koje se dešava svake godine.

Snimci su izazvali žestoke internetske kritike, a oznaka na Twitteru „Jevrej u mekanskoj Velikoj džamiji“ je bio među onima sa najvećim trendom.

Među kritičarima je bio Mohammed Saud, proizraelski saudijski aktivista: „Moji dragi prijatelji u Izraelu, vaš novinar je ušao u grad Meku, svet islamu, i besramno tamo snimao“, naveo je.

„Sramite se vi sa Kanala 13 zbog vrijeđanja islamske vjere na ovaj način. Nepristojni ste.“Izraelski ministar regionalne saradnje Esawi Freij, koji je musliman, kritizirao je Tamaryjev izvještaj kao „glup i štetan“ za izraelsko-zaljevske veze.

„Bilo je neodgovorno i štetno objaviti ovaj izvještaj samo zbog brojki gledanosti“, dodao je.

Tamary, koji je bio u Džedi i izvještavao u petak tokom posjete američkog predsjednika Joea Bidena, izvinio se nakon internetskih kritika i kazao kako nije namjeravao uvrijediti muslimane.

„Ako je iko uvrijeđen ovim videom, duboko se izvinjavam. Smisao cijelog pothvata bio je pokazati važnost Meke i ljepotu vjere, te na taj način doći do više vjerske tolerancije i uključivosti“, dodao je.

Meka je najsvetije mjesto muslimanima svijeta, a potom slijede Poslanikova džamija u Medini i džamija Al-Aksa u Jerusalemu. Samo muslimanima je dozvoljen ulazak u Meku, a kršenje pravila može dovesti do kazne ili deportacije.

( Al Jazeera)

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *