Press "Enter" to skip to content

Izvori iz francuske vlade: Putin Macronu nedavno spomenuo Hirošimu, uznemirio ga je

U nedavnom razgovoru koji su vodili francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski predsjednik Vladimir Putin, Putin je rekao da nuklearni napadi na Hirošimu i Nagasaki pokazuju da ne treba napadati velike gradove kako bi se rat okončao, kažu izvješća.

Radi se o jednom od razgovora koji je Macron vodio s Putinom tokom rata. Ali nije poznato kada se taj razgovor odvijao, piše Independent. Ukrajina i zapadni saveznici su spekulirali o prijetnji ruskog nuklearnog napada. Posebno taktičkim nuklearnim oružjem dizajniranim da izazove razaranje na bojnom polju.

U izvještajima američkih medija navodi se da Washington ima obavještajne podatke koji pokazuju da su visoki ruski dužnosnici nedavno razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini. No, mnogi na Zapadu sumnjaju da bi ruski predsjednik riskirao odgovor svijeta nakon upotrebe nuklearnog oružja.

Macron navodno bio uznemiren nakon razgovora s Putinom

Ruski saveznici su upozorili Rusiju na bilo kakav takav napad. Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je osudio nuklearne prijetnje Kremlja. Moskva negira da ima planove za korištenje svog golemog nuklearnog arsenala. Iako Putin često nagovještava da će upotrijebiti nuklearno oružje.

Mail on Sunday izvijestio je kako je izvor iz francuske vlade rekao da je Putin spomenuo Hirošimu u razgovoru s Macronom. Te da je francuski predsjednik nakon razgovora bio “izrazito uznemiren”. “Zvučalo je kao da Putin prijeti da bi mogao detonirati nuklearno oružje na istoku Ukrajine. I da bi Kijev ostao netaknut. To je bio smisao njegovog spominjanja Hirošime i Nagasakija”, rekao je izvor.

“Putinova poruka je da su sve opcije na stolu”

Izvor tvrdi da su Macron i Putin nedvojbeno razgovarali o riziku upotrebe nuklearnog oružja. “Putin želi prenijeti poruku da su sve opcije na stolu. Što je u skladu s ruskom doktrinom koja se odnosi na nuklearno oružje”, navodi izvor iz francuske vlade.

Macron i Putin razgovarali su nekoliko puta tokom rata. U septembru je Putin objavio svoju najjasniju prijetnju da je spreman upotrijebiti nuklearno oružje. “Upotrijebit ćemo sva sredstva za odbranu ruskog teritorija”, kazao je. Također, Putin je ustvrdio da je SAD napravio presedan na kraju Drugog svjetskog rata bacivši atomske bombe na Japan.

Toshiyuki Mimaki, 80-godišnjak koji je preživio bombardiranje Hirošime, prošle sedmice je za Guardian rekao da misli da bi svijet uskoro mogao vidjeti još jedan nuklearni napad. “Najviše se bojim da će sukob u Ukrajini eskalirati. Prema onome što je Putin nedavno kazao, ne bi me iznenadilo da upotrijebi nuklearno oružje”, rekao je Mimaki.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *