Press "Enter" to skip to content

JAKO ZANIMLJIVO: Zašto je glavni grad Australije Canberra, a ne Melbourne ili Sydney?

U većini zemalja svijeta je uobičajeno da se glavnom gradu daje najveći i / ili najrazvijeniji grad u svim aspektima. Primjerice, prije neupadljiva Canberra izabrana je za glavni grad Australije. Ova je točka zbunjujuća, jer u Australiji postoje barem dva velika grada s nekoliko milijuna stanovnika – Sydney i Melbourne.

Kako odabrati glavni grad zemlje?
Da bismo razumjeli razloge nestandardnog pristupa Australaca, prvo je vrijedno razmotriti opći postupak odabira gradova glavnog grada. Nakon toga odmah će postati jasno da odluka o proglašenju Canberre glavnim gradom nije tako čudna kao što je bila u drugim zemljama.

Riječ “kapital” dolazi od starog ruskog “stola”, što znači prijestolje ili mjesto vlasti. Prema tome, to bi trebao biti grad u kojem su smještene najvažnije javne vlasti. Oni uključuju šefa države, vlade, pravosudne organe i diplomatske misije drugih država.

Međutim, to nije strogo pravilo, jer se u mnogim zemljama takve institucije mogu “raštrkati” u nekoliko gradova. Gledajući unaprijed, vrijedno je reći da se u Australiji tačno pridržava ovog pravila – sve vrhovne vlasti nalaze se u Canberri.

Najčešće, najnaseljeniji, kao i ekonomski razvijeni grad zemlje postaje glavni grad. Ali postoje mnoge iznimke od ovog pravila.Primjerice, u SAD-u je New York središte ekonomije, ali Washington je izabran za glavni grad, koji je čak posebno izgrađen za tu svrhu.

Ponekad glavni grad postaje neovisan u svim planovima zbog svog statusa i posebnog režima upravljanja. Živi primjer je Moskva. Glavni grad naše zemlje neovisan je subjekt Ruske Federacije s vlastitim zakonom, koji se naziva Povelja grada Moskve.
Također, često neslužbeno neki gradovi stječu status druge, treće, kulturne prijestolnice itd. (pored službene). To je zbog različitih razloga. Na primjer, Sankt Peterburg se u neformalnom govoru naziva “kulturnom prijestolnicom” Rusije, zbog bogate povijesti, arhitektonskih spomenika, obrazovnih ustanova. Grad ima preko 8000 nalazišta kulturne baštine.

Kako je Canberra postala glavni grad Australije?
Zanimljiva priča dogodila se s izborom glavnog grada Australije. Ako ukratko opišemo povijest Australije, tada su je 1788. Britanci počeli kolonizirati formiranjem prve kolonije – Novog Južnog Walesa. Sada je to ime jedne od australskih država, čiji je glavni grad Sydney, osnovana iste godine i imenovana u čast lorda Sydneya (ministra kolonija Velike Britanije). Tako je Sydney postao najveći, najstariji i najopsežnije razvijeni grad u zemlji s više od 5 milijuna stanovnika.

Melbourne se pojavio mnogo kasnije – 1835. godine. Sada je glavni grad države Victoria s populacijom većom od 4 milijuna ljudi. Grad je u početku bio poljoprivredno naselje na obali rijeke.Yarres. Međutim, kasnije su otkrili velike rezerve dragocjenih metala.

Kao rezultat toga, Gold Rush je progutao Melbourne i do 1865. pretekao Sydney po važnosti i razvoju. Međutim, u XX stoljeću položaj se opet promijenio. Tako se između Sydneya i Melbourna natjecanje za prvenstvo u smislu broja stanovnika, razvoja, gospodarstva, kulture i ostalih komponenti traje dugi niz godina.

Od 1901. u zemlji su se dogodile ozbiljne promjene. Objedinjavanjem engleskih kolonija nastala je Australska unija koja je postala neovisna država unutar Britanskog carstva. Sindikatu je trebao kapital i naravno, Melbourne i Sydney postali su najbolji kandidati za ovu ulogu.

Međutim, predstavnici jednog i drugog grada nisu htjeli popustiti jedni drugima. Neslaganja su se pokazala nerešivima, pa je donesena izvanredna odluka – ne dodijeliti metropolitanski status nijednom od tih gradova, već izgraditi novi.

Zanimljiva činjenica: postoje i drugi primjeri gdje se vlasti nisu mogle odlučiti između dva grada, pa je treći (ponekad namjenski izgrađen) postao glavni grad: Washington umjesto New York i Philadelphija, Brasilia umjesto São Paula i Rio de Janeiro, Ottawa umjesto Toronto i Montreal i tako dalje.

Tako je započelo formiranje novog metropolitanskog područja. 1901. potpisan je dokument, australijski Ustav, prema kojem je Novi Južni Wales prenio vladi mali teritorij u južnom dijelu. Mjesto je odabrano vrlo pažljivo, tako da se novi glavni grad nalazio na značajnoj udaljenosti od Melbourna i Sydneya.
U tom je pitanju aktivno sudjelovao državni topograf Charles Scrivener.Proveo je posebne studije i objavio je 1908. koja je parcela zemljišta pogodna za gradnju grada.

Dok su građevinski radovi u tijeku, funkciju glavnog grada preuzeo je Melbourne (od 1901. do 1927.). Datum osnivanja glavnog grada smatra se 1913. godine. Canberra je sada središte glavnog grada Australije. Ime nije odabrano slučajno – u prijevodu s narječja lokalnog plemena Ngabri Canberra znači “mjesto za sastanke”.

Mnogo smo pozornosti posvetili i planiranju i izgradnji – za to smo održali posebno međunarodno natjecanje. Dobitnici su bili obitelj arhitekata iz Chicaga – Walter i Marion Griffins. Predložili su jedinstveni projekt s konceptom vrtnog grada, temeljen na velikim površinama s prirodnom vegetacijom.
Canberra je posebno izgrađena 1913. godine za ulogu glavnog grada Australije. Ova odluka bila je kompromis u sporu između dva velika i sveobuhvatno razvijena grada – Sydneya i Melbournea. Kad se postavilo pitanje izbora glavnog grada za Australijsku uniju početkom 20. stoljeća, nijedan od tih gradova nije se želio ustupiti drugom. Novi Južni Wales (prva britanska kolonija) prebacio je teritorij na novu vladu na posebno odabranom mjestu. Nakon toga, formirano je australsko glavno područje sa središtem – Canberrom.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *