Press "Enter" to skip to content

Japanka dala savjet za sve koji se plaše zemljotresa: “Bit ćete malo smireniji…”

“Potresi nisu lijepa stvar, no ne brinite se. S njima se može živjeti“.

Poručila je to u tazgovoru za Jutarnji list Misako Kaji, japanska ambasadorica u Hrvatskoj. 

S obzirom da je Japan vrlo sklon potresima i oni tamo nisu nikakva rijetkost, ova zemlja, kako je poručila ambasadorica, može pomoći Hrvatskoj svojim iskustvom, znanjem i ekspertizom.

Naravno, dio tog know-howa poput protupotresne izgradnje zahtijeva budžet, no dio je nevidljiv i potpuno besplatan, obzirom da se radi o načinu razmišljanja i navikama koje vode boljoj pripremljenosti.

“Jedna od stvari je da se, unutar porodice, dogovorite gdje ćete se naći u slučaju potresa, na nekom trgu ili nekoj drugoj lokaciji. Vaš mobitel možda neće raditi, ali znate da će članovi vaše porodice biti tamo te odmah možete krenuti u tom smjeru”, pojašnjava.

Ili, naprimjer, namještaj u stanu.

On može biti pravo oružje, djecu može ubiti ako se na njih sruši“, dodaje.

Ljepljivom trakom mogu se oblijepiti i vrata ormarića u kojima se nalazi primjerice suđe ili čaše. Poželjno je maknuti i automobil na neko sigurno mjesto.

“Ne biste smjeli trčati okolo…”, objašnjava ambasadorica.

Pokazala je i spakirani ruksak za evakuaciju. U njemu je niz stvari koje potencijalno, u slučaju najgoreg, mogu spasiti život ili uvelike olakšati snalaženje u slučaju katastrofe.

Osim male ručne baterije, odnosno svjetiljke, dekice, maramica te kacige, tu su redom: mali peškir, rukavice i kabanica, higijenske potrepštine, nešto hrane (konzerve, grickalice i čokolada), voda, solarna putna baterija i punjač, blokić i penkala, prva pomoć, plastični pribor, dezinfekcijsko sredstvo i maske za lice te rezervne baterije. U njemu nedostaju još donje rublje i odjeća. Isto tako, dodaje, nemojte zaboraviti ni ključeve za auto i nešto gotovine, a dodaje nam i cjelokupni popis preporučenih stvari. Na njemu su još i svijeće i šibice, toplomjer, osobni dokumenti

“Smirenija sam kada je to spakirano. Ne trebam trčati okolo i skupljati stvari, osjećam se lagodnije kada spavam”, objasnila je.

Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *