Press "Enter" to skip to content

Japanski premijer: Sve je vjerojatnije da će Rusija koristiti nuklearno oružje

JAPANSKI premijer Fumio Kishida danas je rekao da je vjerojatnost da će Rusija koristiti nuklearno oružje sve veća. Izjavio je to prilikom posjeta američkog veleposlanika Hirošimi, prvom gradu u povijesti u kojem je korištena atomska bomba.

Japan, jedina zemlja koja je ikad napadnuta nuklearnim oružjem, redovito istupa protiv korištenja takvog oružja. Kishida je danas u društvu američkog veleposlanika Rahma Emanuela posjetio spomenik žrtvama atomske bombe u Hirošimi.

“Stvarnost nuklearnog rata”
“U trenutku kad je vjerojatnost da će Rusija koristiti nuklearno oružje sve veća, vjerujem da će posjet veleposlanika Emanuela Hirošimi i ono što je vidio, stvarnost nuklearnog rata, poslati jaku poruku međunarodnoj zajednici”, rekao je Kishida.
Dodao je kako “ruska invazija na Ukrajinu pokazuje poteškoće u stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja”.

Peškov: Rusija će koristiti nuklearno oružje samo u slučaju egzistencijalne prijetnje
Rusija je, podsjetimo, odbila potpuno isključiti mogućnost korištenja nuklearnog oružja. Ruski predsjednik Vladimir Putin je u govoru kojim je najavio invaziju na Ukrajinu rekao da će se “svatko tko želi spriječiti Rusiju suočiti s posljedicama kakve nisu viđene nikad u povijesti”, što je izjava koju su mnogi svjetski lideri protumačili kao prijetnju nuklearnim oružjem.

Njegov glasnogovornik Dmitri Peškov nedavno je rekao da bi Rusija koristila nuklearno oružje samo u slučaju “egzistencijalne prijetnje Rusiji”.
Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *