Press "Enter" to skip to content

JE LI HARAM PITI COCA COLU?

Mnoga suvremena ulema, među kojima je i dr. Jusuf El-Karadavi, dala je fetvu koja kaže da je zabranjeno (haram) piti koka-kolu. Tu svoju tvrdnju oni potkrepljuju naučnim činjenicama koje govore o ogromnoj štetnosti po zdravlje koje ima koka-kola, te činjenicom da procenat od zarade ide cionističkoj državi Izrael koja vrše teror nad muslimanima Palestine. Do mene su dolazila mnoga naučna istraživanja u pogledu štetnosti gaziranih pića. Za mene nema dvojbe da bi ljudi trebali izbjegavati piti gazirana pića, bez obzira što ne opijaju. Umjesto toga trebali bi da se usmjere ka prirodnim sokovima u kojima nema hemikalija. Štetnost gaziranih sokova je zastrašujuća i kada bi svijet toga bio svjestan, smatram da bi proizvodi poput koka-kole, pepsi-kole, švepsa itd. brzo nestali sa tržišta, jer ne bi bilo mušterija.

Ja se nadam da će se ubrzo u svijetu afirmisati društva za borbu protiv gaziranih pića, kao što imamo društva za borbu protiv alkoholizma, narkomanije, pušenja, prostitucije itd.

U svakom slučaju, savjetujem svima da posebno vode računa o zdravoj hrani i piću, jer briga o tome je sastavni dio islama.

Dr.Šukri Ramić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *