Press "Enter" to skip to content

Je li muslimanima dozvoljeno da im se presadi srce svinje: Evo šta kažu iz Islamske zajednice BiH

Takva nastojanja se svrstavaju u ono što je Bogu drago i za šta čovjek, ukoliko je vjernik, može očekivati nagradu kod Njega, kazao je ef. Ljevaković.

U svijetu se ovih dana sve glasnije priča o presađivanju srca svinje na čovjeka.

Američki stručnjaci su prije otprilike mjesec presadili prvo modificirano svinjsko srce čovjeku.

Njemački naučnici planiraju ove godine klonirati i uzgajati genetski modificirane svinje koje će služiti kao darivatelji srca ljudima. Cilj je da nova vrsta bude spremna za pokusne transplantacije do 2025. godine.

Stanovište vjere
Nameće se pitanje postoje li neke prepreke za muslimane u slučaju da ova praksa zaživi i pokaže se efikasnom, a s obzirom na to da je jedenje svinjskog mesa u islamu zabranjeno.

Fetva-i emin Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Enes Ljevaković kazao je za Hayat.ba da IZBiH podržava i ohrabruje naučna istraživanja koja imaju za cilj da pomognu čovjeku, olakšaju mu i riješe mu zdravstveni problem.

– Takva nastojanja se svrstavaju u ono što je Bogu drago i za šta čovjek, ukoliko je vjernik, može očekivati nagradu kod Njega. Podržavamo i traganje za alternativnim rješenjima, koja nisu sporna sa stanovišta vjere. Sva takva rješenja su za muslimane prihvatljiva i oni ih mogu usvojiti, bez bojazni da bi time mogli postupiti suprotno vjerskom propisu.

Spasiti život
Ukoliko ne postoji nijedno drugo rješenje koje bi čovjeku moglo spasiti život i slično, osim rješenja koje sadrži i nešto što je vjerom zabranjeno, te ukoliko bi se čovjekov život ugrozio ako ne bi upotrijebio to rješenje, tada se primjenjuje zakon nužde, što znači da je u takvim slučajevima dozvoljeno upotrijebiti i to rješenje kako bi se spasio nečiji život, nakon što se iscrpe sve druge mogućnosti – kazao je za Hayat.ba ef. Ljevaković.

U konkretnom slučaju, Ljevaković smatra da ne treba ići ispred događaja, već da treba sačekati definitivan stav struke, te potražiti i rješenja koja sa stanovišta vjere, ne bi bila sporna.

Ovdje se, dakle, ne radi o stavu Islamske zajednice o ovom pitanju, već o vjerskom propisu – dodaju iz Ureda za odnose s javnošću Rijaseta.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *