Press "Enter" to skip to content

Je li Putin jučer sa sahrane poslao novu prijeteću poruku svijetu? ‘Uz njega je cijelo vrijeme bio zloglasni kofer’

Vladimir Putin pojavio se na sahrani Vladimira Žirinovskog, a povodom njegovog dolaska crkva je bila ispražnjena. Osim ruskog predsjednika, uz njega su bili i njegovi tjelohranitelji, a svima je za oko zapeo maleni crni kofer kojeg je uza sebe imao jedan od tjelohranitelja.

Mediji pišu da se radi o “nuklearnom koferu” koji je uvijek uz Putina u rukama ljudi iz njegovog najužeg kruga povjerenja. Putinov kofer nije jedini, u pitanju su tri identična koje nose vrhovni službenici Rusije. Dok je predsjednikov uvijek uz njega, nije uvijek javnosti poznato kod koga su druga dva.

U aktovci se nalazi prekidač bijele boje, pišu ruski mediji. U pitanju je odašiljač koji emitira poruku o lansiranju nuklearnog oružja koje je u pripravnosti od početka ruske invazije na Ukrajinu. Da bi ova poruka bila poslana i primljena na način koji označava lansiranje, potrebno je da signal stigne iz sva tri odašiljača koja se nalaze kod troje različitih ljudi. Kofer je pod nadzorom 24 sata dnevno, a otvara se samo uz pomoć strogo čuvane, personalizirane šifre i na ruskom se zove Čeget, po istoimenoj planini.

Izvor: Raport

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *