Press "Enter" to skip to content

Je li Sulejmanović koristio anaboličke steroide? Evo i kako to djeluje na mozak

Bavljenje sportom nešto je što je u današnjem vremenu poželjno, posebno kad je sve veći broj ovisnosti o mobilnim telefonima i internetu, što stvara sve boležljivije, psihički nestabilnije i loše odgojene naraštaje. Međutim, i to ima svoju granicu, odnosno zna se šta se može konzumirati, a što su nedopuštena sredstva koja stvaraju monstrume poput Nermina Sulejmanovića, čije zlodjelo ledi krv u žilama.

Piše ovo u svojoj analizi Večernji. Naime, u razgovoru s jednim trenerom pomenuti medij saznao je nove detalje.

“Prvo moramo znati da je on bivši narkoman i diler, a sama činjenica da je posezao za tim, a nigdje nismo pročitali da se liječio ili izliječio od toga, objašnjava pozadinu njegova ludila. On se nakon te karijere uputio u teretanu, a i dalje ne znamo je li prestao konzumirati teška narkotička sredstva, a znamo da je koristio anaboličke steroide, pretpostavlja se doze od 50 do 100 puta veće od dopuštenih, što u kratkom vremenu “napuše” mišiće, ali i deformira mozak, što se u ovom slučaju očito desilo”, priča sagovornik portala Vecernji.ba.

Ističe da je uzimanje anaboličkih steroida na svoju ruku opasnost današnjice.

“Doktori daju anaboličke steroide bolesnicima nakon operativnih zahvata, međutim, to se radi dozirano, terapijski i to bi se u tome trebalo i zadržati. Problem je što je to došlo u optjecaj i dostupno je svima. Nobelovac Aleksis Karel još je prije više od stotinu godina govorio da svako uplitanje u funkciju, hemijski i strukturni sastav pojedinih organa tijela, predstavlja latentnu opasnost za integritet psihosomatske cjeline svakog živog organizma, što je Damir Perkov objasnio u svojoj knjizi “Prehrana u bodybuildingu”. Životi brojnih sportaša gase se na ovaj način jer oni koji postanu “ovisni” o ovim supstancijama s vremenom se ne mogu odviknuti od tog otrova jer, jednostavno, ako se naglo toga ostave, počinju i naglo kopnjeti i vidi se da u njihovu sportskom životu nije bilo prirodnih i zdravih mišića koji se grade mjesecima, godinama… Ovo je opasnost današnjice”, ističe za portal Večernjeg lista BiH sagovornik.

Najgore je što se u BiH steroide reklamira kao nešto sasvim normalno, a upravo na primjeru Sulejmanovića potrebno je ukazivati o kakvom se zlu radi.

Anabolički steroidi najpopularniji su među skupinom od 18 do 34 godine, koje su najranjivije na famu o ljepoti tijela.

Agencija za antidoping kontrolu u BiH upozorava na ovu pošast današnjice.

“Zabrinjavajuće su spoznaje koje upućuju na nedostatak svijesti javnosti, posebno mlađih skupina, o potencijalnim opasnostima korištenja ovih sredstava onda kada ih ne propisuje doktor. Fizičke posljedice uključuju zatajenje srca, probleme s jetrom, oštećenja bubrega, neplodnost, kao i pojavu akni i gubitak kose. Psihološki i emotivni učinci uključuju nagle promjene raspoloženja i agresivnosti, tzv. steroidnog bijesa, i vode do moguće depresije”, upozorava organizacija za nadzor lijekova Health Products Regulatory Authority (HPRA), stoji na stranicama Agencije.

Svakog mjeseca objavi se vijest o sportašima koji su pali na dopinškom testu u BiH. Zabranjuje im se sudjelovanje u profesionalnom sportu i na više godina, pa tako u najnovijim informacijama imamo takmičenje u borilačkim disciplinama, ali i u rukometu koji su na 4 godine izbačeni iz sporta.

Amir Avdagić iz Agencije za antidoping kontrolu BiH često za medije govori o opasnostima anaboličkih steroida i drugih supstancija koje oštećuju ljude u svakom smislu.

“Kratkotrajno davanje AAS kod sportaša dovodi do povećanja snage (prosječno 5 – 20 posto u odnosu na početne vrijednosti) i povećanja tjelesne mase (prosječno 2 – 5 kilograma u odnosu na početne vrijednosti). Anabolički steroidi također utječu na androgene i virilizirajuće karakteristike, uključujući razvoj i održavanje sekundarnih spolnih muških karakteristika. Obično ih uzimaju sportaši koji zahtijevaju snagu i brzinu i oni koji žele kozmetičku promjenu izgleda mišića, a rizici za zdravlje su brojni, krenuvši od ometanja regularne endogene produkcije testosterona i gonadotropina, što može trajati mjesecima nakon uzimanja, sve do teškog hormonalnog disbalansa”, objasnio je.

Među ostalim, može doći do atrofije testisa, impotencije, smanjenja mentalne i fizičke aktivnosti, steriliteta zbog smanjenja spermatogeneze, pojave ginekomastije, steroidi dovode do abnormalnog rasta ili razvoja (displazije) kolagenih vlakana, što rezultira smanjenjem ukupne snage tetiva (rizik od rupture tetiva tricepsa), povećavaju agresivnost, dovode do depresije i pojave psihotičnih karakteristika…, sve ovo upozorenje je svima koji za ovim posežu. Osvijestite se!

N1

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *