Press "Enter" to skip to content

Jedan savjet oženjenim muškarcima

Jedan savjet muškima.
Kada idete ulicom sami sa svojom suprugom, onda idete pokraj nje. Nemojte ići ispred nje, naročito ne četiri-pet ili više metara ispred nje.

Nikako nemojte tako hodati sa svojom suprugom, a naročito ne kad ste “u čaršiji”, i naročito ne ako je poznato da ste vjernici i imate obilježlja vjernika kao što su hidžab i brada.
I ako ona nosi nešto teško, naročito dijete, ili (još) neke stvari, uzmi to i ponesi.
Vidjeti jakog i zdravog vjernika koji ide ulicom, a pet metara iza njega njegova žena veoma je neprijatno svakome, i vjerniku i onome ko to nije. Ljudi kroz to ne gledaju samo vas, već islam, a ono što vide nije lijepo, vjerujte mi.

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada je išao sa svojom ženom Safijom, radijallahu anha, išao je pored nje, a ne ispred nje. To su vidjeli ashabi. (Sahihul-Buhari)

Izuzetak je jedino kad uđeš među muškarce, onda nju lijepo zamoli da te kratko sačeka, i nemoj nipošto da je ostaviš da te čeka i jednu sekundu više nego je baš nužno. Ni ti ne bi volio da ti nju moraš čekati, a ona je prvi vjernik kome trebaš voljeti ono što voliš sebi da bi tvoj iman bio potpun!

Ne zbog ljudi, već zbog Gospodara koji te vidi i u na ulici “u čaršiji” budi lijepog ahlaka prema svojoj supruzi, a naročito u kući. I sam znaš da su najbolji vjernici oni koji se najbolje ophode prema svojim suprugama piše Rusmir Čoković

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *