Jeste li znali? BIO JE NAJVEĆI SVIH VREMENA: No pored uspjeha u ringu, njegov je prelazak na islam šokirao Ameriku

Bio je najveći boksač teške kategorije u povijesti te jedan od najvećih športaša 20. stoljeća.

Prakticirao je netipičan način borbe, sa spuštenim gardom i brzim kretanjem po ringu. Ta je taktika često opisivana kao ‘letim kao leptir, a bodem kao osa’. U amaterskom boksu karijeru je završio osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. u lakoteškoj kategoriji.

Prvu borbu za naslov prvaka u profesionalnom boksu imao je već 1962. kada je u pobijedio Sonnyja Listona, koji je u sedmoj rundi odbio izaći u ring tvrdeći da ima ozljedu ramena.

Neposredno nakon osvajanja titule, Ali je skrenuo pažnju na sebe i javnim prihvaćanjem Islama, te pod utjecajem grupe Nacija Islama uzima ime Cassius X, po ugledu na drugog poznatog člana te sekte Malcolm X-a. Sekta je bila simbol borbe crnačkog stanovništva SAD-a protiv ropstva i ugnjetavanja. Vođa sekte uskoro daje Cassiusu njegovo novo ime – Muhammad Ali.

U to vrijeme Ali ulazi i u sukobe s vladom SAD-a, odbijajući regrutaciju za vrijeme Vijetnamskog rata za što je bio osuđen. Istovremeno mu i boksačke federacije brane nastupe i oduzimaju osvojenu titulu koju je do tada uspješno branio više puta. Prekid službene karijere trajao je oko 3 godine.

Ali je konačno ponovno dobio licencu 1970., a godinu kanije je ukinuta presuda Vrhovnog suda kojom je bio osuđen zbog odbijanja vojne službe. Nije se dugo čekalo do ponovnog napada na titulu, i to u borbi protiv Joe Fraziera, često opisivanoj kao ‘borba stoljeća’. Ali je tu doživio jedan od rijetkih poraza, no Frazieru se revanširao u meču 1974. godine.

Ta mu je borba donijela mogućnost novog napada na titulu protiv George Foremana koja se održala 1974. godine u Zairu, a postala je poznata kao ‘The Rumble in the Jungle’. Ali je pobijedio i osvojio titulu po drugi put, a kasnije je uspješno branio protiv Fraziera i drugih boksača. Treći put je titulu Ali osvojio protiv Leona Spinksa 1979. godine, od boksača od kojeg ju je i izgubio godinu dana ranije, te se nakon toga povukao neporažen.

Umro je na jučerašnji dan prije dvije godine.

izvor: (SB)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara