Press "Enter" to skip to content

JEZIVA SNIMKA ZGADILA SE SVIMA NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: DOK SPAVATE, OVO VAM GMIŽE OKO LICA

U neopranoj jastučnici bi se moglo skupiti tri miliona bakterija nakon samo jedne sedmice, što je oko 17.000 puta više od prosjeka koji se može naći na dasci WC školjke, stoji u izvještaju koji je ovaj mjesec objavio “Amerisleep”.

Analiza je uključila podatke o čistoći madraca, posteljine i jastučnica, kao i analizu potencijalnih patogena koji vrebaju između plahti. Liječnici su prije isticali i da spavanje u bijeloj posteljini nije dobro za san.

Alergeni, gljivice i mrtva koža svrstavaju se u vrstu čestica koje svakako ne biste htjeli da vam “prave društvo” kada spavate, a osim toga, mogu privući grinje, kao i mikroskopska stvorenja koja se hrane oljuštenim stanicama kože.

Stručnjaci upozoravaju da se jastučnice trebaju mijenjati više od jednom sedmično. Nažalost, praksa pokazuje da ih većina ljudi mijenja upravo jednom sedmično, a mnogi i rjeđe.

  • Mrtve stanice kože i znoj su zapravo hrana za grinje, privlače ih u vaš krevet i pomažu im da se razmnožavaju – rekla je liječnica Hedley King.
  • Kada legnete u krevet, kontaminirate posteljinu mrtvim stanicama kože (oko 50 miliona dnevno), znojem, šminkom, losionima, kosom i svim ostalim što ste pokupili tokom dana, od polena i peruti kućnih ljubimaca do gljivične plijesni i čestica prljavštine do bakterija i virusnih čestica – rekla je King.

Nedavno se na TikToku pojavila snimka koji pokazuje mnoštvo bakterija koje očigledno žive i množe se ispod naše glave svake noći.

Korisnik ove mreže je odrezao dio obične jastučnice i stavio ga u Petrijevu posudu, pokazujući kako se bakterije i gljivice razmnožavaju tijekom vremena. Poslije samo nekoliko dana, neoprana jastučnica je bila “preplavljena” bakterijama u Petrijevoj posudi.

Brojna istraživanja su potvrdila da ovako loša higijena može narušiti zdravlje, izazvati brojne bolesti, infekcije, osipe, respiratorne probleme, a na duže staze i neke druge bolesti.

@simonandbee

A closer look into our nightly routine @Argie @Silvi . . . #acneskin #acnefighter #acnescars #bedding #skincareroutine #skincaretips #acne #acnetreatment #silk #satin #pillow #pillowcase

♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *