Press "Enter" to skip to content

Jezivi ruski zločini nad ukrajinskom djecom: Ubistva, mučenja, silovanja…

Ukrajina je otvorila više od 3000 kaznenih slučajeva zbog ruskih zločina nad djecom. Tu uključuje desetine slučajeva mučenja, objavili su jučer ukrajinski tužitelji.

Na jezivom popisu su “ubistva, sakaćenja, otmice, prisilno raseljavanje, deportacije i seksualno nasilje nad djecom”, objasnila je Julia Usenko, voditeljica Odjela za zaštitu interesa djece i borbu protiv nasilja u Uredu glavnog ukrajinskog tužitelja, čiju izjavu prenosi ukrajinska novinska agencija Interfax.

Usenko je rekla da su ti zločini “često kombinirani s mučenjem i nezakonitim lišavanjem slobode” i da “istražna tijela i tužitelji dokumentiraju takva kaznena djela u više od 3200 kaznenih postupaka”.

Ogroman broj dokaza

Otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru prošle godine, ukrajinske vlasti, grupe za ljudska prava, međunarodna tijela i novinske organizacije dokumentirale su ogroman broj dokaza o ruskim ratnim zločinima i kršenju ljudskih prava, javlja CNN.

Rusija je više puta odbacila te optužbe za mučenje i kršenje ljudskih prava. Prema riječima Julije Usenko, tužitelji su dokumentirali 75 djece koju su ruske snage podvrgnule raznim oblicima mučenja.

Rekla je da ih je 69 locirano u selu Jahidne, u sjevernoj ukrajinskoj regiji Černihiv. Djecu su ruski vojnici držali u podrumu škole zajedno s odraslima, a njihovi uvjeti i tretman su “izjednačeni s mučenjem”, rekla je Usenko.

“Bili su u mučilištima”

Izolirani slučajevi mučenja djece također su dokumentirani u južnoj regiji Herson i sjevernoj regiji Harkiv, gdje su djeca bila “lišena slobode i podvrgnuta fizičkom mučenju”, rekla je Usenko. “Oni su zapravo bili u mučilištu zajedno s odraslim osobama, okupatorima je bilo svejedno radi li se o punoljetnoj osobi ili maloljetnom djetetu”, dodala je.

Neka su djeca zadržana jer su Rusi tvrdili da su širili informacije o kretanju ruske vojne opreme i njezinih trupa, rekao je Usenko. Izvješća o navodnom mučenju djece pojavila su se nakon što su neki ukrajinski teritoriji oslobođeni od ruskih okupacijskih snaga.

13 slučajeva seksualnog nasilja, najmlađa žrtva četverogodišnja djevojčica

To uključuje i 13 slučajeva seksualnog nasilja nad djecom, od kojih je najmlađa žrtva bila četverogodišnja djevojčica, rekao je Usenko. Rusija zasad nije komentirala intervju Julije Usenko.

Postupanje Rusije prema ukrajinskoj djeci dugo je pod lupom međunarodne javnosti. U ožujku je Međunarodni kazneni sud izdao naloge za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina i visoke ruske dužnosnice Marije Lvove-Belove zbog navodne sheme deportacije ukrajinske djece u Rusiju.

Ruska vlada brani tu praksu govoreći da “spašava” djecu i negira da su deportacije prisilne. Kremlj je postupke ICC-a označio kao “nečuvene i neprihvatljive”.

Rusi priznali da su odveli više od 700.000 ukrajinske djece u Rusiju

Lvova-Belova, ruska pravobraniteljica za prava djece, i drugi ruski dužnosnici rekli su u srpnju da je više od 700.000 ukrajinske djece odvedeno iz zone sukoba u Rusiju od početka rata.

Ukrajina međutim tvrdi da su djeca nezakonito deportirana i da je odveden mnogo manji broj djece – procjenjuje se da ih je 19.500.

Mreža kampova u Rusiji za “politički preodgoj” ukrajinske djece

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prethodno je rekao da je “371 dijete vraćeno u Ukrajinu iz deportacije.”

– Istovremeno, pouzdano znamo za najmanje 19.505 deportirane ukrajinske djece, a to je samo dio svih naših malih Ukrajinaca koji su još uvijek s neprijateljem. I moramo ih sve vratiti.

Izvještaj objavljen u februaru detaljno opisuje golemu mrežu kampova u kojima su djeca prolazila rusocentrični “politički preodgoj”. Prošlog tjedna brifing Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda bio je fokusiran na utjecaj rata na ukrajinsku djecu, s deportacijama i tretmanom djece u središtu pozornosti.

Od početka rata najmanje 545 djece je ubijeno, a gotovo 17.000 ozlijeđeno, iako je stvarni broj vjerojatno mnogo veći, rekla je Rosemary DiCarlo, podtajnica UN-a za politička pitanja i pitanja izgradnje mira.

Predstavnik Ukrajine u UN-u Sergij Kislitsja rekao je da Rusija od 2014. provodi politiku masovne otmice i nasilne indoktrinacije ukrajinske djece. “Ruska agresija odnosi se na budućnost Ukrajine, a nema budućnosti bez djece”, rekao je.

Nove sankcije zbog deportacije djece

Prošlog je tjedna američki State Department uveo nove sankcije protiv više od desetak pojedinaca i subjekata uključenih u prisilno premještanje i deportaciju ukrajinske djece.

SAD je već sankcionirao Lvovu-Belovu zbog njezine umiješanosti u shemu. Nove mjere usmjerene su na pet ruskih političara koji su “umiješani u omogućavanje deportacije ukrajinske djece u Rusiju i njihovo usvajanje od strane ruskih obitelji”, rekao je State Department

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *