Još nekoliko dana do ramazana: Podsjećanje na pripreme

Mašaallah, bliži nam se blagoslovljeni mjesec Ramazan. Ovo je mjesec posta, introspekcije i povezanosti sa zajednicom.

Post tokom mjeseca Ramazana je propisan u Kur’anu i predstavlja oblik ibadeta (obožavanja) koji je samo za Allaha. Lijepo je vrijeme kojem se svi radujemo i zaslužuje da ga u potpunosti realizujemo tako što se unaprijed pripremamo za ovu divnu, veliku priliku.

Opremimo se duhovno, mentalno i fizički PRIJE nego počnemo blagoslovljeni post:

Duhovno

Nijet (namjera): Naše namjere su samo opravdanje svake akcije koju poduzimamo i povezujemo s našim motivom i ciljem. Kako se približavamo početku Ramazana, možemo početi da se duhovno povezujemo s ovim mjesecom tako što ćemo napraviti namjeru da postimo i povećamo svoj ibadet. To može biti sa dodatnim dovama, namjerama da se pročita cijeli Kur’an, koji je podijeljen na 30 džuzeva (dijelova) upravo u tu svrhu, namjerama da se čine dobra djela i pružanju ljubaznosti drugima, kao i namjerama da se samopouzdaju, kontrolišu i ispoljavaju najbolje adabe (manire).

Nefs: Suština onoga što jesmo je naš nefs (duša). Dok prihvaćamo Ramazan, taj nefs nastoji da se potpuno pokori Allahu. Dok se pripremamo za Ramazan, možemo dobrovoljno i poslušno doći na pet dnevnih namaza, uljepšavajući ih iskrenošću i stidljivošću dok zazivamo Allaha.

Mentalno

Wasilah – način pristupa: U islamu, wasilah je sredstvo kojim pristupamo ili postižemo nešto. Tokom mjeseca Ramazana nastojimo da postignemo bliskost sa Allahom. Da bismo postigli ovu bliskost, prvo moramo očistiti svoje misli od onih stvari koje bi umanjile ono što želimo da postignemo tokom ovog mjeseca. To znači da dok se pripremamo za Ramazan, počinjemo da preusmjeravamo svoju mentalnu energiju i stavove. Mi mentalno dajemo prioritet važnosti mjeseca kao i našem očekivanom ibadetu (ibadetu).

Dio naše mentalne pripreme je da učinimo svjesni napor da u potpunosti učestvujemo u ovom mjesecu. Kada smo svjesni, svjesni smo, sigurni i budni. Da bismo imali uspješan Ramazan, moramo se posvetiti tome da idemo ka tom cilju. Post je lični ibadet čak i kada ga obavljamo kao kolektivni ummet. Međutim, postoji velika nagrada u formulisanju plana i jačanju naše odlučnosti za ovaj mjesec. U Kuranu, Allah poučava vjernika suri Nedžm: “I nema za čovjeka osim onog [dobra] za kojim teži, a njegov trud će se vidjeti.”

Fizički

Post: Kada Ramazan počne, početak posta može biti uznemirujući za naše tijelo. Da bismo se pripremili za ovaj sveti mjesec, možemo slijediti tradiciju poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, za kojeg se navodi da je često postio tokom mjeseca Šabana. Kako se mjesec približava, možete postiti u ponedjeljak i četvrtak kako biste prilagodili svoje tijelo apstinenciji i započeli proces obuzdavanja žudnje.

Planiranje i raspored: Ramazan nudi mnogo u smislu kolektivnog i ličnog ibadeta. Pripremanje rasporeda je od pomoći u mogućnosti da u potpunosti iskoristite posebne blagodati mjeseca. Ovo može biti raspored obroka koje treba pripremiti, namirnice koje treba kupiti, volonterske aktivnosti u kojima treba učestvovati, iftare kojima treba pisustovati itd. Uzimajući u obzir posebne potrebe i namjere vaše porodice, mogu se donijeti najbolje odluke.

Uvijek ima mjesta za spontanost, ali većina muslimanki bi se složila kako im pravljenje rasporeda obroka i nivoa učešća za njihovu djecu pomaže da se organizuju tako da i one mogu uživati ​​u svim dragocjenim trenucima ovog blagoslovljenog mjeseca.

Zdravlje: Post tokom mjeseca Ramazana može izmoriti tijelo. Prije nego što počnemo s postom, provjerite da li ste osoba s kroničnim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa ili srčanih bolesti provjerili sa svojim zdravstvenim radnikom koji potvrđuje da ćete moći postiti ove godine.

Čak i ako nemate zdravstvenih problema, ne zaboravite da se pripremite da jedete na najbolji način. Izbacite kofein, koji može povećati nivo žeđi. Jedite integralne žitarice koje su bogate vlaknima i koje se sporo probavljaju u tijelu, kontrolirajući i nivo šećera i glad. Prije nego počne post, odlučite da budete zdravi. Obroci za iftar, večera, sehur mogu i trebaju biti jednostavne, ali treba da budu i hranjive.

Skoro je Ramazan – Elhumdulillah!

Piše: Mahasin D. Shamsid-Deen

Izvor: soundvision.com

Prijevod i obrada: Akos.ba