Press "Enter" to skip to content

JOŠ NISTE STAVILI LJETNE GUME? EVO KAKO SE KREĆU CIJENE GUMA U BIH

Od 1. aprila nije obavezna zimska oprema.

Mnogi vozači se tek spremaju staviti ljetne gume, pa smo istražili kakve su cijene.

Nova generacija ljetnih guma u prosjeku je već porasla za deset posto u odnosu na prošlogodišnju. Nije isključeno da će cijene i dodatno rasti zbog globalnog stanja na tržištu. Osim poskupljenja sirovina, na cijene guma utjecali su i povećani troškovi energije i prijevoza.

Cijene kaučuka su rasle, a oko trećine ugljikovog praha potrebnog za proizvodnju guma velikim dijelom dolazi iz Rusije što bi mogao biti uzrok rasta cijena. Na cijene guma utjecali su i povećani troškovi energije i prijevoza, piše Hayat.

Provjerili smo cijene u dvije velike prodavnice guma u BiH i to za veličinu 205/55 R16, što je neki standard. Cijene su najčešće između 190 i 200 KM po gumi.

Ima, naravno, i jefitnijih.

Tako Nexen gume koštaju od 149 do 180 KM, Michelin gume su od 149 do 154, Dunlop 118 KM, Sava od 102 do 183 KM, Tigar 95 KM, Pirelli 186 KM, Debica 188 KM, Fulda 190 KM, Bridgestone 190, Goodyear 190 KM, Hankok 190 KM…

Kada je riječ o polovnim gumama, one se mogu kupiti i na internetu, a cijene su nešto jefitnije, pogotovo ako kupujete više guma.

Cijene se kreću već od 80 KM po gumi.

„Četiri gume, kao nove, bez oštećenja samo 500 KM“, „Gume Michelin dimenzije 235/50R17 sve 4 iste 4 komada, cijena 250 KM, ekstra stanje, nisu istrošene zdrava guma 6 mm šare“, „Četiri gume za 500 KM“, samo su neke od ponuda.

Serviseri kažu da treba biti oprezan prilikom kupovine i ne voditi se isključivo cijenom, jer nerijetko jefitine gume sadrže više plastike.

Ako imate strpljenja i malo sreće, zasigurno možete pronaći nešto i za sebe. Ako se pak vodite onom da je novo ipak novo, napunite novčanik i zaputite se u najbliži servis ili prodavnicu guma.

Prodavači sa kojima smo razgovarali kazali su nam da je važno da kupci obrate pažnju i na godinu proizvodnje guma odnosno da nije isto da li je nova guma koju kupujemo proizvedena prošle ili prije pet godina.

“Ljetne gume bolje se ponašaju na višim temperaturama. Bitan razlog zašto biste trebali ljeti koristiti ljetne gume je i ušteda goriva jer zimske gume lošije prijanjaju uz asfalt pa zbog tog otpora automobil troši više goriva – kazali su.

Stručnjaci gumu smatraju novom u pravilu pet ili šest godina od godine proizvodnje. Ona ni nakon toga, ako je bila čuvana u dobro kontroliranim uvjetima, ne gubi na svojim kvalitetama.

Minimalna propisana dubina profila za ljetne gume iznosi 1,6 milimetara, ali je preporuka da se guma mijenja nakon što padne ispod 3 milimetra dubine profila za ljetnu verziju.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 KM do 8.000,00 KM kaznit će se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice koje nema odgovarajuće pneumatike. Kazne za fizičke osobe su od 100 do 300 KM.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *