Press "Enter" to skip to content

JOŠ VOJSKE U BOSNI: Slovenija razmišlja da pošalje vojnike u Bosnu i Hercegovinu

Slovenski ministar odbrane Matej Tonin objavio je da njegova zemlja planira razmjestiti 200 svojih vojnika u Slovačkoj, u sklopu jačanja snaga NATO saveza na istočnom krilu zbog krize u Ukrajini, a postoji mogućnost da se slovenski vojnici uključe i u misiju u Bosnu i Hercegovinu.

“Pojačavamo svoju prisutnost u NATO misijama. Trenutno je u Latviji 50 naših vojnika i taj broj će ostati nepromijenjen, a pregovaramo o raspoređivanju postrojbi u Slovačkoj. Već smo donijeli o tome internu odluku, namjeravamo U Slovačku poslati do 200 vojnika”, rekao je.

U razgovoru za televizijsku stanicu POP-TV slovenski ministar odbrane je dodao da će ove sedmice razgovarati sa slovačkim ministrom odbrane o pojedinostima i očekuje da će se specijalna NATO misija u Slovačkoj uspostaviti do ljeta ove godine.
Po riječima Tonina pogoršava se i stanje u BiH gdje je misija Europske unije (Altea) ojačana s dodatnih 500 vojnika, ali u njoj nema vojnika iz Slovenije.

“U BiH treba biti vrlo oprezan iako su napetosti tamo još na političkom nivou”, rekao je Tonin te izrazio zadovoljstvo što e EU brzom reakcijom ojačao misiju u BiH jer bi se stvari mogle dodatno pogoršati.

“Među ovih 500 vojnika iz članica EU-a koji su nedavno poslani u BiH nema Slovenaca, ali postoji mogućnost da se naknadno priključe”, kazao je, prenosi Index.

“Pogotovo zato što su neke zemlje koje su teško opterećene ratom u Ukrajini, ali i izbjegličkim valom iz te zemlje, zamolile da mi preuzmemo dio njihovog tereta. Ali, o tim konkretnim stvarima razgovarat ću sa slovačkim ministrom odbrane ove sedmice”, rekao je Tonin.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *