Kakav je propis za osobu koja čini sve ono što je Allah strogo naredio, kao što je namaz, post i sl., ali, s druge strane, masturbira?

Pitanje: Kakav je propis za osobu koja čini sve ono što je Allah strogo naredio, kao što je namaz, post i sl., ali, s druge strane, masturbira?

Odgovor: U pogledu masturbacije – onanisanja učenjaci su zauzeli različite stavove, ispravno je mišljenje onih koji su kazali da je to zabranjeno – haram, i to je stav većine islamskih učenjaka, koji su svoj stav argumentirali općenitošću riječi Uzvišenog Allaha: ”I koji stidna mjesta svoja čuvaju – osim od žena svojih ili onih koje su u posjedu njihovu, oni, doista, prijekor ne zaslužuju; a oni koji i pored toga traže, oni u zlu sasvim pretjeruju.” (Vjernici, 5- 7.) U ovim ajetima Uzvišeni Allah hvali one koji čuvaju svoja stidna mjesta, i koji svoje strasti zadovoljavaju na jedan od dva načina: sa suprugama ili robinjama, a obavještava nas da je zadovoljavanje strasti na bilo koji drugi način zapravo prekoračivanje onoga što je Allah dozvolio, što svakako obuhvata onanisanje. Onanisanje nosi sa sobom mnoge neželjene posljedice, od koji je sigurno: uništavanje potencije i slabljenje nerava. Poznato je da islam zabranjuje sve ono što šteti čovjekovoj vjeri, tijelu, razumu, imetku i časti.

(Fetve Stalne komisije: fetva broj 1376, 22 tom, str. 55)

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara