Press "Enter" to skip to content

KAKO DA ISKORISTITE NOĆ KOJA JE VAŽNIJA OD SVIH NOĆI U GODINI

Obzirom da se ta noć pojavljuje samo jedanput godišnje, da je vrednija od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći i da pruža jedinstvenu priliku zadobijanja Allahovih blagodati, neophodno ju je iskoristiti na najbolji mogući način. Allahov Poslanik, s.a.v.s, kroz svoje savjete jasno je napomenuo da bi tu noć trebalo provesti u ibadetu.

Uz to je Allahov Poslanik, s.a.v.s, Aiši, r.a, kada ga je pitala šta da uči u toj noći, preporučio dovu, koju bismo i mi trebali naučiti i učiti je što više upravo tu noć. Dova glasi: “Allahumme inneke Afuvvun, tuhibbu-l-‘afve, fa’fu ‘anni!/Allahu, Ti si, doista, Onaj koji prašta, voliš praštanje, pa oprosti meni!” (Tirmizi, Nesai, Ibn Madže i Ahmed)

Budući da je u toj noći počelo spuštanja Allahove Riječi, uspostavljanje kodeksa ponašanja čovjeka na Zemlji i uspostavljanja Allahovih zakona po kojima se Njegova stvorenja moraju ponašati, onda bi, barem u posljednjih deset dana ramazana trebalo jače osjećati glas Kur’ana, više ga učiti, o njemu razmišljati i pokušati u svoju svijest ubrizgati činjenicu da se Kur’an nama objavljuje.

I tek u učenju Kur’ana i iznalaženju najsvrsishodnijih metoda da kur’ansko učenje ubrizgamo u svakodnevni život osjetićemo puninu, vrijednost i pravi smisao ove noći, i, konačno, shvatiti da se Kur’an i nama objavljuje.

dr. Šefik Kurdić

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *