KAKO JE AIŠA R.A PREPORUČILA ŽENAMA DA SE POJAVLJUJU PRED SVOJIM MUŽEVIMA?

Ovo su osobine dobre supruge, supruge koja će paziti kakva će izaći pred svog muža.

Žena treba da se pojavljuje pred svojim suprugom najljepša što može biti. Stavljat će najbolje ukrase za svoga muža, tako da on kod nje ne vidi ništa drugo osim onoga što će ga obradovati i privući, njegovu ljubav učvrstiti, probuditi strast i čežnju za njom. Ovo su osobine dobre supruge. Poslanik (s.a.v.s.) kaže:

“Dunjaluk je uživanje, a najbolji dunjalučki užitak jeste dobra supruga, ona je pokorna, ako je pogleda, ona ga razveseli, ako je odsutan, ona ga čuva svojim poštenjem i čuva njegov imetak.”

Kao uzorit primjer nam je i to da je Aiša (r.a.) vodila puno računa o svom izgledu i ukrasima, strogo vodeći računa da Poslanik (s.a.v.s.) na njoj ne primijeti ništa, osim onoga što mu se sviđalo. Ona je i drugim ženama preporučivala i savjetovala ih da se ukrašavaju svojim muževima, izuzev onako kako je Poslanik zabranio (da se žena tetovira i drugima to radi, da tuđu kosu upliće u svoju i to drugima radi i sl.). U današnje vrijeme, nažalost, mnoge su muslimanke zapostavile ukrašavanje i uljepšavanje svojim muževima. U kućama su i pred svojim muževima u iznosanoj odjeći, dok za izlazak izvan kuće oblače najljepše što imaju, mada vjera i priroda nalažu drugačije. Ako žena zapostavi nakit i uređivanje kad je muž odsutan, treba se dotjerati i nakititi prije njegovog dolaska i dočekati ga u svom najljepšem izgledu.

IslamBosna.ba

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara