Press "Enter" to skip to content

Kako je kum porodice Izetbegović dočekao Milorada Dodika u Istanbulu (VIDEO)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik doputovao je jučer u Istanbul gdje trebao imati niz sastanaka, kako je kazano, u vezi s projektima putne infrastrukture.

Posjeta se odigrala uoči današnjeg puta u Rusiju, gdje će se, kako je najavljeno, susresti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je u ovom trenutku jedna od najizoliranijih ličnosti u svijetu.

Podsjetimo, Dodik se sinoć sastao i sa ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom. Za razliku od odnosa prema Bošnjacima, koje, naravno, ne slučajno, često naziva samo muslimanima, što ima svoju opasnu pozadinu te ih u komunikaciji sa vodećim evropskim desničarima poput Viktora Orbana, premijera Mađarske, nastoji tretirati i kao sigurnosnu prijetnju Europi, čelnik vodeće srpske stranke je sa turskim domaćinima bio više nego iznimno prisan.

Srdačni susreti
Tako se sa ministrom Cavusogluom srdačno zagrlio na način koji se rijetko viđa prilikom službenih susreta. Štaviše, na službenom Twitter nalogu Milorad Dodik je u to ime objavio video i zahvalio se turskom ministru na srdačnom dočeku.


Međutim, ono što je privuklo pažnju posmatrača jeste jedna od osoba koja je dočekala člana Predsjedništva BiH iz bh. entiteta RS-a, a koja je stilom oblačenja odudarala od zvaničnog dress codea.

Može se vidjeti neposredno uz Dodika i Cavusoglua, među članovima osiguranja, dok se srdačno grle, a potom i kako zajedno ulaze u objekt gdje se održao službeni susret.

Prema informacijama koja je portalu Radiosarajevo.ba potvrđena iz više izvora, riječ je o Omaru Musabegoviću koji je široj javnosti kod nas postao poznat nakon vjenčanja i svadbe Jasmine Izetbegović, kćerke lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, i njezinog izabranika Ćamila Humačkića.
Pored turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, upavo je Musabegović, nekada spominjan i kao suvlasnik kafića „Pravda“ u centru Sarajeva, bio kum na građanskom vjenčanju, a uz mladence je bio i u Gazi Husrev-begovoj džamiji.

Blizak prijatelj
Ostale su upečatljive fotografije njegovog gentlemanskog nošenja kišobrana za prof. dr. Sebiju Izetbegović, majku mladenke Jasmine.

Kako su u to vrijeme pisali mediji, kao blizak prijatelj Jasmine Izetbegović, uz nju je bio i kada ju je ranije zaručio youtuber Adnan Cerić Cerix.

Prema Registru poslovnih subjekata u BiH, Musabegović se spominje kao suvlasnik „AZ Capital Partners“ d.o.o. sa sjedištem u Sarajevu koja se bavi investiranjem.

U javnosti je, međutim, češće povezivan sa moćnom turskom kompanijom Tasyapi koja je i dobila posao gradnje autoputa Sarajevo – Beograd. Riječ je, podsjetimo, o autoputu koji bi finansirala upravo Republika Turska.

Musabegović je sa čelnikom ove kompanije, koja ima snažne veze sa vlastima u Ankari, Emrullahom Turanlijem, u august prošle godine posjetio ministra prometa i komunikacija BiH Vojina Mitrovića, također, iz Dodikovog SNSD-a.
Ima neka tajna veza
Iz turske kompanije su, međutim, tada putem advokata osporili vezu sa Musabegovićem. Tvrdili su da Musabegović jeste u ranijem periodu bio zakonski zastupnik kompanije Tasyapi, ali je “smijenjen i ne obnaša više tu funkciju, od kada je rukovodstvo kompanije saznalo za njegovu umiješanost u koruptivne afere u Srbiji iz 2019. godine“.

Kompanija Tasyapi se tada u javnosti u potpunosti ogradila “od nezakonitih djelovanja Musabegovića, kao bivšeg zastupnika kompanije Tasyapi u Beogradu i njegovih određenih saradnika, radi kojih djelovanja su on i saradnici razriješeni svojih funkcija u kompaniji”, budući da poznata turska kompanija “ne odobrava takvo djelovanje”.

Međutim, Musabegović je očito našao načina da se „uglavi“ u vrijedne poslove te je u javnosti spominjano da je u februaru 2018. godine registrirao firmu „Aksiom Invest“ u Beogradu, čija je djelatnost upravo izgradnja autoputeva. Je li to razlog njegovog boravka sa Dodikom u Turskoj?

Prema pisanju srbijanske štampe, odnosno Novosadske hronike, Musabegović je hapšen upravo u Srbiji.
Kako su navodili, firma Tasyapi koju je tada zastupao Musabegović, gradila je stanove za pripadnike sigurnosnih struktura (vjerovatno srbijanske obavještajne službe – BIA i druge sigurnosne strukture) u Nišu i Vranju, kao i još nekoliko važnih infrastrukturnih projekata.

“U martu 2019. godine je baš zbog projekta izgradnje jeftinih stanova privedeno petoro ljudi, uključujući i direktora ogranka turske firme u Srbiji, Omara Musabegovića, zbog sumnje da su primali mito prilikom angažovanja podizvođačke firme”, pisao je tada ovaj list.

Da li raskošne Musabegovićima sa vlastima u Sarajevu, Beogradu, ali i Turskoj imaju bilo ikakvu poveznicu sa Dodikovom posjetom i odnosima sa visokim turskim zvaničnicima i razgovorima o “putnoj infrastrukturi”, teško da će to bilo ko zvanično potvrditi. Ali sigurno nisu odmogle.

Radio Sarajevo

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *