Press "Enter" to skip to content

KAKO JE RADITI U NJEMAČKOJ: U 06:01 MAŠINE ZUJE KAO DA JE 10:00 SATI

Već godinama se priča o radu u Njemačkoj, prednostima i manama, zaradi i uslovima rada. Uglavnom se o odlasku u ovu zemlju govorio kao o “bijegu u bolji život”, a da li je to tako?

Jedan internet korisnik iz Srbije, koji je godinama u ovoj zemlji, otkrio je kako zapravo izgleda realnost i satnica kada ste zaposleni u njemačkoj fabrici i prenosimo ga u cjelosti:

Sa nepunih 20 otišao sam kod roditelja u Njemačku. Po tadašnjem zakonu maloljetan, a služio sam vojsku. Punoljetstvo je bilo sa 21 godinu. Za par mjeseci sredim sve papire, i nađem posao iz oglasa. Do tada sam malo radio na crno. Teško mi je bilo da ustanem u 04:30h, pa sam se navikao. Radi se od 06 sati.

Ako dođes u 05:50 – već je kasno – ne stigneš ništa, presvlačenje, kafa itd.

U 06:01 mašine zuje kao da je 10:00 sati.

08:55 – 09:00 peru se ruke.

09:00-09:10 doručak.

Vrijeme za doručak pada na teret poslodavca.

11:55 peru se ruke.

12:00-12:30 – ručak (tih pola sata odrađujemo).

U toku rada nekada nema vremena ni vodu da piješ, a ako hoćeš u toalet zoveš brigadira da te zamijeni (nije ograničeno koliko puta).

Ko na takvu i sličnu disciplinu ne želi da se navikne, neka ostane ovdje. Uslovi rada su ekstra, ista temperatura i ljeti i zimi. Prekovremeni se plaća i par dana prije se najavi i nije obavezan, samo ono iz ugovora.

Kad se radi – radi se, a kad odeš kući – niko te u vezi posla ne uznemirava – prenosi Espreso.co.rs.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *