Press "Enter" to skip to content

KAKO JE ŽIVJETI U BIH: „PLATA ŠEST PUTA MANJA, A HRANA SKUPLJA NEGO U NJEMAČKOJ“

Često se može čuti kako su namirnice u Njemačkoj jeftinije nego one u BiH, pogotovo kada se uporedi životni standard u našoj zemlji i u Njemačkoj, tj. naše plate sa njihovim.

Krenuvši od informacije da je u BiH prosječna mjesečna neto plaća 955 KM, a prosječna mjesečna neto plata u najvećoj europskoj ekonomiji, Njemačkoj, iznosi oko 3.680 KM, istražili smo kakav je omjer cijena osnovnih životnih namirnica.

Jedan litar mlijeka u Njemačkoj košta 1,65 KM, a u BiH 1,55, za tri litra ulja Njemci izdvajaju 7,15 KM, a mi 2,05 KM za litar. Sokovi su u Njemačkoj nešto jeftiniji, dva litra soka od narandže možete kupiti za 2,30 KM, dok u BiH za litar soka izdvajamo oko 2,00 KM. 250 grama putera u Njemačkoj košta 2,90 KM, a kod nas 3,50.

Mali hljeb od 400 grama u BiH košta 1,00 KM, a prema stranici Numbeo za 500 grama hljeba u Njemačkoj morate izdvojiti 2,60KM.

Iako su neke osnovne namirnice nešto skuplje u “obećanoj zemlji” za kojom većina žudi, to ne mijenja činjenicu da je njemačka prosječna plata veća za oko četiri puta od naše.

Odbornik PDP u Skupštini Grada Banjaluka, Milko Grmuša uputio je zahtjev Inspektoratu Republike Srpske u kojem traži inspekcijski nadzor u supermarketima i hipermarketima.

Grmuša ističe da time nastavlja pravnu borbu protiv poskupljenja u Srpskoj. On pojašnjava da je dobio informaciju da se u navedenim trgovačkim subjektima ne poštuju zakonske odredbe koje se tiču načina deklarisanja proizvoda, isticanja i objave cijena.

– Dobio sam informaciju da se vrše nedozvoljene špekulacije i izrade kalkulacija, da se fingiraju rokovi upotrebe, kao i da se ne poštuju radna prava radnika – napisao je Grmuša na društvenim mrežama.

Ono što je svima jasna činjenica, dodaje on, jeste da postoje trgovci koji se bogate na muci naroda i svojih radnika i da dio ekstraprofita očigledno investiraju u raznorazne političare kako ih niko ne bi ograničio u ovim nezakonitim postupanjima.

– Dragi prijatelji, samo nastavite da me obavještavate o ovakvim stvarima. Nije normalno da je prosječna plata u Njemačkoj šest puta veća nego kod nas, da su njihovi radnici u trgovinama višestruko plaćeniji nego naši, a da je kod nas hrana skuplja nego u Njemačkoj – navodi Grmuša.

Njegova objava izazvala je niz pozitivnih rekakcija građana na društvenim mrežama.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *