Kako muslimani na Novom Zelandu provode prvi ramazan nakon pokolja u dvije džamije

Pripremio: Abdullah Nasup

Namaz pod policijskom zaštitom

Džematlije koje su preživjele napad vraćaju se u džamiju Nur. Neki od njih sa štakama, neki sa gipsom na ruci, neki u kolicima.

Osjećaj gubitka sigurnosti doveo je do toga da Savez islamskih udruženja Novog Zelanda odustane od organiziranja planiranih javnih aktivnosti i skupova.

Muslimani u Novom zelandu čine svega 1% od ukupno 4,8 miliona stanovnika i imaju 60 džamija i islamskih centara, a novozelandska policija je odlučila da im tokom ramazana pruži pojačanu zaštitu.

Sigurnosne kamere

Nakon terorističkog napada na dvije novozelandske džamije, muslimanska zajednica planira postavljanje novih sigurnosnih sistema na vjerske objekte. Ovim projektom rukovodi Abdullatif Smith, bivši major novozelandske vojske. U saradnji sa policijom i grupom dobrovoljaca on je sačinio sigurnosnu procjenu 40 mjesta. No, ovaj projekat nije nimalo jeftin, a njegovo provođenje u djelo otežava činjenica da se islamski centar finansira isključivo iz dobrovoljnih priloga.

Ukoliko sve bude išlo po planu, novi sigurnosni sistemi bit će u funkciji krajem ramazana. To ne samo da će povećati sigurnosni nadzor džamija i islamskih centara, nego će utjecati na to da se muslimanska zajdnica psihološki pripremi za smanjenje policijskog prisustva u budućnosti.

Imam džamije u Christchurchu, Džemal Fuda, rekao je: „Za mnoge ljude je ono što se desilo, nešto što nećemo nikad zaboraviti. Ali, isto tako, nećemo promijeniti svoj način života u bilo čemu. To nas neće odvratiti od toga da u ovom mjesecu izvršavamo ibadete, kako smo navikli i radili do sada.“

Povećano interesovanje za islam

Jedna od pozitivnih stvari velike tragedije i zločina nad novozelandskim muslimanima je i povećano interesovanje Novozelanđana za islam. Predsjednik Saveza islamskih udruženja N. Zelanda, dr. Enver Gani, izjavio je da očekuje kako će ove godine broj posjetilaca džamija tokom ramazana biti veći nego ranije, jer je primjetno povećano interesovanje za islam, kao i posjete novozelandskim džamijama i islamskim centrima od strane Novozelanćana, ali i stranca koji dolaze sa svih strana svijeta.

Izvor: www.sasapost.com

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara