Kante je nogometaš kojem se treba diviti: Nevjerojatno je ono što je napravio

MLADI francuski reprezentativac N’Golo Kante nikad nije bio jedan od onih nametljivih tipova, a koliko je skroman i sramežljiv dokazao je nakon što je Francuska postala prvak svijeta ovog ljeta.

Fantastični veznjak Chelseaja, nakon što je u finalu SP-a Francuska pobijedila Hrvatsku, sramio se pitati kolege iz reprezentacije da na trenutak uzme trofej prvaka svijeta kako bi se fotografirao s njim. Premda je bio jedan od najvažnijih kotačića na putu Tricolora do titule, ovaj sjajni, ali netipični nogometaš smatrao je da nije dostojan te počasti. Srećom, njegovu suzdržanost primijetio je Steven N’Zonzi i odlučio se umiješati.

Nakon što je završilo službeno fotografiranje cijele reprezentacije, N’Zonzi je uzeo trofej i dao ga Kanteu koji je strpljivo čekao u pozadini ne bi li i on nekako došao na red za vjerojatno jednu od najvažnijih fotografija u životu. Kante je nakon toga kleknuo i sa širokim osmijehom pozirao s trofejom.

Takav je čovjek N’Golo Kante. Na sam spomen njegova imena, suigrači se samo nasmiješe. On je najvoljeniji i najcjenjeniji igrač u svakoj momčadi čiji je bio član.

U doba kad svijetom vrhunskog nogometa vladaju egoisti, tašte zvijezde i zvjezdice, Kante je igrač koji imponira skromnošću. Nikad nije volio biti u centru pažnje i uvijek se skrivao od medija. Onoliko koliko je mogao. Nakon što je s Leicesterom 2016. senzacionalno osvojio naslov prvaka Engleske, pojavila se informacija da ga želi PSG, a francuski mediji bili su u nevjerici kad su shvatili da mladi Francuz niti u jednom trenutku nije spominjao novac kao uvjet da dođe na Park prinčeva.

Prije nekoliko godina zapazili su ga skauti Reala, no na Bernabeu nije otišao jer je čelnike Kraljeva smetala baš njegova skromnost. Netko mudar u Realu zaključio je da Kante, takav kakav je, nikad neće biti zvijezda i idol navijača. Otišao je u Leicester, odveo je Lisice do naslova, a sve dalje je povijest.

Nogometaš je porijeklom s Malija, a cijelo djetinjstvo radio je kao skupljač smeća kako bi prehranio obitelj.

Skupljao je i smeće kao klinac tijekom Mundijala u Francuskoj 1998., kad se zaljubio u nogomet i odmah se priključio nižerazrednom JS Suresnesu. Kad su ga vidjeli na terenu onako slabašnog i sitnog, mnogi stručnjaci sumnjičavo su vrtjeli glavom pitajući se kako će tako mali igrati ozbiljan nogomet. Ubrzo ih je uvjerio da nije sve u visini.

Kante je praktični Musliman, a kako je više puta rekao, vjera mu je puno pomogla u životu. Kako su mu roditelji umrli dok je bio jako mlad, prihvatio je brigu za sestre i braću, bio im je otac i majka. Život ga je naučio da bude jednostavan, ponizan i skroman.

Ipak, ono što je napravio u subotu nevjerojatno je i najbolje govori o tome kakav je čovjek. Kante je bio na molitvi u jednoj džamiji u Londonu i tamo je bila skupina navijača koji su ga pitali, više iz šale, da dođe kod njih na večeru i druženje. Odgovor ih je šokirao.

”Nema problema, naravno da ću doći. Dajte mi samo adresu”, rekao je Kante i iste se večeri pojavio na večeri kod navijača Chelseaja.

Nakon što je Chelsea u subotu pobijedio Cardiff 4:1, Kante je zakasnio na vlak koji ga je trebao odvesti kući, pa da ubije vrijeme do idućeg, otišao je u džamiju na King Crossu, gdje su ga prepoznali neki navijači, uglavnom Arsenala i pozvali ga sebi doma na večeru i druženje.

Veliki navijač Arsenala, Badlur Rahman Jalil, ispričao kako je došlo do druženja.

”Otišao sam u džamiju u subotu navečer, tamo sam vidio njega i molili smo zajedno. Nauk Islama kaže da ako vidiš nekoga samoga da ga trebaš pozvati sebi doma. Moj brat i ja to smo napravili, a s nama bili su i neki naši prijatelji. i napravio, a Kante je na moje iznenađenje pristao doći. Večerali smo, odigrali smo nekoliko partija na FIFA-i, sve nas je pobijedio, a onda smo svi skupa gledali  Match of the Day. Večer je bila predivna.”

Takav je čovjek N’Golo Kante.

Index.hr

Portal Svjetlo Dunjaluka

Iznesite svoje mišljenje

Komentara