Press "Enter" to skip to content

Katastrofalan potres u Turskoj. Gradovi sravnjeni, hiljade mrtvih, tisuće ozlijeđenih

POTRES magnitude 7.8 pogodio je rano jutros južnu Tursku i osjetio se u velikom dijelu zemlje kao i u nekoliko zemalja u regiji, uključujući susjednu Siriju, pokazuju prvi podaci. Službeni broj poginulih, prema najnovijim informacijama, diljem Turske i Sirije sada iznosi više od 600, a hiljade su ozlijeđene. U tijeku je velika akcija spašavanja.

Prema američkom seizmološkom zavodu USGS, katastrofalan potres magnitude 7.8 se dogodio u 04:17 sati po lokalnom vremenu na dubini od približno 17.9 kilometara. Strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći jer je potres većinu ljudi zatekao na spavanju.

Epicentar potresa bio je u okrugu Pazarcik, u pokrajini Kahramanmaras na jugoistoku zemlje, oko 60 km zračne linije od sirijske granice.

Američki geološki institut: Broj mrtvih mogao bi se popeti na 10.000
Broj poginulih u snažnom potresu koji je rano u ponedjeljak pogodio južnu Tursku mogao bi dosegnuti čak 10.000 ljudi, priopćio je Američki geološki institut (USGS).

Prema svojim procjenama, USGS kaže da postoji 47% šanse da dosegne između 1000 i 10.000 ljudi, dok postoji 27% šanse da dosegne između 100 i 1000 i 20% šanse da dosegne između 10.000 i 100.000.

Procjene USGS-a proizlaze iz modeliranja temeljenog na povijesnim potresima u regiji, stanovništvu izloženom najjačim potresima i ranjivosti struktura u najteže pogođenim zonama.

“Vjerojatni su velik broj žrtava i velika šteta, a katastrofa je vjerojatno raširena”, stoji u izvješću USGS-a. “Stanovništvo u ovoj regiji živi u strukturama koje su izuzetno osjetljive na potrese, iako postoje i neke otporne strukture.” Izvješće također procjenjuje da će ekonomski gubici vjerojatno biti između 1 do 10 milijardi dolara, što bi moglo dosegnuti do 2% turskog BDP-a.

Do sada je potvrđeno više od 600 mrtvih i više od 3000 ozlijeđenih u Turskoj i Siriji, prema dužnosnicima i državnim medijima.

Index.hr

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *